Situacija sa koronom  u Tutinu nestabilna, epidemiolozi traže od građana da se pridržavaju preporučenih mera zaštite

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 20:17

Situacija sa koronom u Tutinu nestabilna, epidemiolozi traže od građana da se pridržavaju preporučenih mera zaštite

Nakon ukidanja izolacije i bajramskih praznika, epidemiološka situacija u Tutinu poslednjih nedelju dana naglo se pogoršala. To može da bude potencijalno novo žarište, upozoravaju epidemiolozi. Uprkos tome, zaštitna sredstva građani koriste samo prilikom ulaska u institucije.
Od početka pandemije korona virusa u Tutinu je inficirano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukupno 45 osoba. Uprkos tome,  građani još ne shvataju ozbiljno situaciju i ne pridržavaju se mera zaštite.

U proteklih osam dana u Tutinu je registrovano 19-oro inficiranih. Kovid ambulatni u tom mestu  javili su se  novi pacijenti sa simptomima korone i oni će biti testirani.
Dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, navodi da se sve te osobe nalaze  pod epidemiološkim nadzorom, deset je hospitalizovano na Infektivnom odeljenju u Novom Pazaru. Neki su bez ikakvih simptoma, a jedna osoba je sa  nešto lošijom kliničkom slikom, smeštena je u  Kliničkom centru u Kragujevcu.
Stručni tim Zvoda za javno zdravlje iz Novog Pazara,  u saradnji sa Opštinskim kriznim štabom u Tutinu, preduzima sve neophodne mere zaštite kako bi se suzbila epidemija korone.
"Ono što smo planirali je da zaštitmo zdravstvene ustanove. Nemamo ni jednog obolelog lekara,  što je uspeh ovog štaba. Uspeli smo da zaštitimo određene ustanove starih lica i izbeglice, tako da nismo imali u Tutinu ni jedan smrtni slučaj," kaže dr Šefadil Spahić.

Dr Spahić upozorava da bi povratak građana koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, ukoliko se ne budu postovale preporučene  mere zaštite u rodbinskim susretima, mogao dodatno da ugrozi epidemiolosku situaciju u Tutinu i apeluje na maksimalan oprez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.