Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2020, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod SPC: Poštujemo instrukcije za zaštitu od virusa, pričešće je dobrovoljno

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je u svim njenim hramovima služena liturgija pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od korona virusa - u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i drugo.

"Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu njihovi i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC", saopšto je Sinod.

Kako je navedno, "dotični građani optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina".

"To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja", naglasio je Sinod.

Kako je Sinod dodao, "to je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi".

"Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće", istakao je Sinod.

Sinod je "ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima".

"Kada i prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa", precizirao je Sinod.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sinod SPC o pričešću vernika iz iste kašičice: Orkestrirana klevetnička hajka protiv Crkve

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2020

Sinoda Srpske pravoslavne crkve reagovao je na tekstove o održavanju liturgije, rekavši da su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od virusa (u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog)..."Pojavili su se, međutim, nezvani gosti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.