Izvor: JUGpress.com, 29.Avg.2020, 17:55

Šezdeset godina od prvog “Vinskog bala”: Kako je počelo

VLASOTINCE

Da je normalno vreme ovih dana, kao što nije, a naročito ove poslednje subote avgusta, Vlasotince bi izgledalo mnogo drugačije i mnogo brojnije. Obale reke Vlasine pored keja bile bi prepune znatiželjnika i ljubitelja dobrih domaćih vlasotinačkih vina.

Međutim, pandemija korona virusa prekinula je mnoge manifestacije i raznorazna okupljanja, u našoj zemlji i belome svetu, među njima i vlasotinački >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ,,Vinski bal”.

Poslednjih godina kao vreme njegovog održavanja ustalio se poslednji vikend u avgustu. Dakle, da je sve kao što nije, ovih bi dana bili slavljenički raspoloženi, obeležavajući 60 godina od prvog i radujući se 35. ,,Vinskom balu”.

Povodom značajne godišnjice naše najznačajnije turističko-privredne i kulturno-zabavne manifestacije, uz prigodnu (naravno virtuelnu) izložbu dajemo i kratak izvod iz knjige „Vinski bal, prvih 60 godina“, koja uskoro treba da izađe iz štampe, kao izdanje vlasotinačke Narodne biblioteke.

IDEJA NIJE NAŠA, ALI KADA SMO JE VEĆ USVOJILI NE ODRIČEMO JE SE

Vlasotinčani vole (naravno, ima i onih koji pripadaju statističkoj grešci pa ne vole) da popiju, i da nazdrave, i da proslave, ali ako bi neko pomislio da je Vinski bal nastao i izrastao iz te njihove naklonosti prema svemu napred navedenom, taj bi pogrešio. Tek kad su nam drugi skrenuli pažnju na taj naš dar i mi sami smo pomislili da bi vredelo da se pokažemo.

A počelo je ustvari, baš, ovako.

Turistički savez Leskovca je, želeći da obogati ponudu u vreme održavanja Međunarodnog sajma tekstila i tekstilnih mašina u Leskovcu, odlučio da u tu priču uključi i okolna mesta – u Lebanu je trebalo da se ogranizuje „Lovačka priča“, u Grdelici „Ribarske noći“, a u Vlasotincu „Vinski bal“.

Ne znamo kako je bilo u Lebanu i Grdelici, ali se u Vlasotincu ,,Vinski bal” primio, ili po naški: zapatio – i evo, „patimo se“ s njim već 60 godina.

Prvi ,,Vinski bal” održan je u sredu, 13.7.1960, vreme je bilo tmurno, očekivala se kiša, ali je ispalo da ne može biti bolje. Oni koji su sujeverni kažu da je sreda najbolji dan u nedelji za početak bilo kakvog posla – kao da su organizatori Sajma tekstila znali za to, pa su u nedelji Sajma (održanog od 9. do 16. jula) uvrstili ,,Vinski bal” u program za taj dan.

Da nije bilo pogreške obaveštava nas Naša reč od 16.7.1960.godine. „Posebna atrakcija za posetioce Sajma i mnoge građane bio je ,,Vinski bal” u Vlasotincu…“. Taj prvi Bal najavljivan je u tadašnjoj štampi kao „Vinski bal” pod maskama“! Međutim, maske su brzo pale, pokazale su se nepotrebnim, jer se svako od posetilaca namaskirao od meraka i raspoloženja. Možda i zato što: „Na dan uoči priredbe izdata je ‘naredba’ da je noću, između 13. i 14. jula, u Vlasotincu zabranjena upotreba vode za piće“! (Naša reč, 23.7.1960)

Kao što smo već rekli, Vlasotinčani su sa Vinskim balom potrefili u sred srede, a da li je baš tako bilo najbolje je da vidimo šta piše tadašnja štampa: „Originalna zamisao o održavanju Vinskog bala u Vlasotincu realizovana je veoma uspešno. Bilo je pesme, igre, svirke, pastrmki, prasića na ražnju, roštilja i pravog vlasotinačkog groma i plemenke. Simpatične improvizacije na tri platoa, od kojih je jedan bio na splavu, odmah su izazvale odobravanje gostiju.“ (Naša reč, 16.7.1960)

A nije da je bilo jednostavno: „Tri meseca su Vlasotinčani razmišljali o sugestiji da u svome gradu na Vlasini, poznatom po dobrim vinima, prirede vinski bal pod maskama. Formirali su odbor i niz pododbora, pravili, menjali i dopunjavali planove. Zvali umetnike iz Beograda da im pripreme scenario i čudili se njihovim neprihvatljivim zahtevima za visoke honorare. Onda su rešili da se sami, svojim snagama, uz pomoć ljudi iz Leskovca, prihvate posla. I uspeli su. Noću, 13. jula, napravili su atrakciju kakva se samo poželeti može…“. (Naša reč, 23.7.1960)…

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.