Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 18:04

Šetnja pasa u doba korona virusa: „To nije hir, već fiziološka potreba“

Građani traže vraćanje odluke koje bi omogućilo izvođenje pasa u određenom vremenskom periodu uz povišenu kontrolu prema nesavesnim vlasnicima.

Getty ImagesI taman kada su se nekako navikli na kratke šetnje i kraći boravak napolju, Vlada Srbije je odlučila da ukine šetnje kućnih ljubimaca u vreme policijskog časa

Džeki je „biglica" koja je napunila sedam godina pre nekoliko meseci. Najviše voli duge šetnje po beogradskom Kalemegdanu, keksiće- nagradice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i da sakriva vlasnici papuče.

I ona je morala da se uskladi sa novim režimom „života u doba korone" - bez dugog istrčavanja i druženja sa psima, kaže Marija Đorđević koja o Džeki brine skoro šest godina.

I taman kada su se nekako navikle na kratke šetnje i kraći boravak napolju, Vlada Srbije je odlučila da ukine šetnje kućnih ljubimaca u vreme zabrane kretanja.

Psi već nekoliko dana moraju da čekaju na izlazak više od 14 sati, što može ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje, kažu i veterinari i vlasnici.

Korona, ulični psi i vanredno stanje: Zajednička borba Cece i Belče Napušteni psi iz Tuzle pronašli spas u kozmetičkom salonu Mačke koje su dobile novi dom Getty ImagesVerovatno je najteže ljudima koji žive u zgradama i kojima jedini način da prošetaju psa da izađu iz zgradePrvo može, a onda ne može šetnja

Vlada Srbije je tik potom uvođenja zabrane kretanja donela odluku da vlasnici kućne ljubimce mogu da šetaju između 20 i 21 sat, u trajanju od 20 minuta, na udaljenosti ne većoj od 200 metara od kuće, u toku policijskog časa.

„Izlazio sam preko dana s psom u dužu šetnju, a onda sam uveče nameštao tajmer", kaže za BBC na srpskom vlasnik malog korgija, Željko, kako bi ispoštovao „zadatih" 20 minuta koliko je bilo određeno.

I Marija Đorđević kaže da je Džeki „značilo i tih 20 minuta uveče u parkiću, na travi".

A onda je nekoliko dana kasnije, krizni štab ukinuo ovu mogućnost zbog, kako je rečeno, nesavesnih vlasnika koji nisu vodili računa o higijenskim i zdravstvenim merama na snazi u doba epidemije.

I predsednik Aleksandar Vučić se oglasio, rekavši da je bio protiv takve odluke, jer su vlasnici pasa bili u kontaktu s drugima koji su takođe izvodili ljubimce.

„Mislite da sam zbog toga zlikovac i da ne volim pse. Moja ćerka ima psa, pa ga vodi napolje u pet ujutru", rekao je Vučić.

„Važniji od svih života su nam ljudski životi i ovo nije ničiji hir", rekao je predsednik.

Željko kaže da izlazak psa napolje nije hir.

„Za njih je to fiziološka potreba", kaže on.

Šta kažu veterinari

Denis Novak, predsednik udruženja veterinara male prakse (UVMPS/SASAP) u saopštenju kaže da ima nekoliko apsekata zašto je zabrana izvođenja ljubimaca loš potez.

Društveni aspekt - upravo u vreme velikih elementarnih nepogoda i ratova, savremeno i odgovorno društvo mora da pokaže da takve situacije nisu opravdanje za zanemarivanje prava svih životinja, uključujući i kućne ljubimce. Zdravstveni aspekt - psi koji imaju oboljenja urinarnog trakta, oboljenja bubrega, jetre, dijabetesa, kao i psi koji su u procesu oporavka posle hirurškog zahvata neredovno mokrenje može dodatno iskomplikovati zdravstveno stanje Ljudsko zdravlje - neredovne šetnje pasa svakako narušavaju osnovne higijenske uslove u domovima što dodatno ugrožava ljudsko zdravlje

„Svi smo svesni od kolike je to važnosti, naročito u ovakvoj situaciji", piše u saopštenju UVMPS-a.

Oni zahtevaju ponovo donošenje odluke koje bi omogućilo izvođenje pasa u određenom vremenskom periodu, primerenu kontrolu i umesto kolektivnog kažnjavanja vlasnika, kazne se sprovode samo onim nesavesnim.

Peticije i protesti

Vlasnici pasa, ali i građani koji se ne slažu da psi ne mogu u šetnju u večernjim satima pokrenuli su peticiju da se odluka o ukidanju ponovo razmotri.

Peticiju je dosada potpisalo više od 37.000 ljudi, uključujući i predstavnike 30 udruženja koja se bave pravima i zaštitom životinja.

Kristina Urošević koja je pokrenula peticiju za BBC na srpskom kaže da je peticija predata predsednici Vlade Ani Brnabić, ali da za sada nikakav odgovor nisu dobili.

Zahtevi peticije su:

Ostajanje na snazi ranije donete odluke o večernjem izlasku kućnih ljubimaca Eventualno uvođenje trajanja šetnje 30 minuta u periodu od 20 do 20. 30 sati čime bi ljubimci dobili 10 minuta dužu šetnju, a time bi se sprečile i potencijalne zloupotrebe, jer je jasno propisano kada je dozvoljeno biti napolju. Šetnja na vrh zgradeProtesti građana: Zavijanje na mesec i #šetnjau8 i peticija

Tijana Mahieu je organizovala svojevrstan protest na Fejsbuku - „Solidarno zavijanje na Mesec zbog ukidanja večernje šetnje pasa".

„Ovaj događaj sam impulsivno pokrenula u znak protesta, jer je ovo zaista mučenje pasa", kaže Tijana za BBC na srpskom.

Ona psa izvodi u duže šetnje po danu, kako bi nekako „pregurali" noć, a vlasnicima savetuje da kupe specijalne pelene u prodavnicama za kućne ljubimce.

„Njih zalepite na terasu ili u neki kutak u kupatilu, ako nemate terasu", kaže ona.

Na Instagramu vlasnici pasa iz cele Srbije postavljaju fotografije uz hešteg šetnjau8.

Na fotografijama su psi koji nose porukom na papiru: „Meni je neophodan večernji izlazak, to nije hir, već fiziološka potreba".

https://www.instagram.com/p/B-MQU44ppe6/?igshid=1vtlzmasjme0y

https://www.instagram.com/p/B-MyN8npjP0/?igshid=bswdcb3mn4dt

https://www.instagram.com/p/B-Z0fohHmhq/

Kako se snalaze vlasnici

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija krova zgrade na kojoj se nalazi improvizovani toalet za pse.

To je, zapravo, ograđen deo na krovu u koji je nasut pesak. Na sred je panj, da psima „zaliči" na drvo u parku.

Stanari ove višespratnice imaju i isplaniranu satnicu kada ko izvodi psa, kako se ne bi sretali i time eventualno ugrozili jedni drugima zdravlje.

Oni koji ispred ulaza u zgradu imaju travnatu površinu ili drvo, poput Jelene Marković sa Dorćola.

„Ja stanem na vrata od ulaza, pa pustim povodac do kraja da se razmota i onda ona može da stigne do travice i obavi nuždu", kaže Jelena.

Ona je u prvi mah pokušala da promeni satnicu izlazaka, ali je pas ipak tražio da napolje pre spavanja.

„Jednostavno je navikao, tako je naučen", kaže ona.

Otkako je dozvola za večernju šetnju ukinuta„biglica Džeki obavlja nuždu na terasici, jer u suprotnom cvili i grebe na vrata da izađe.

BBCŠTA SU SIMPTOMI? Kratak vodič MERE ZAŠTITE: Kako prati ruke KOLIKA JE SMRTNOST? Saznajte više BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.