Savet Evrope: Ključna uloga medija tokom pandemije COVID19

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020, 12:07

Savet Evrope: Ključna uloga medija tokom pandemije COVID19

Iz Saveta Evrope uoči Dana slobode medija, 3. maja, poručuju da u situaciji krize izazvane COVID19 novinari i mediji imaju ključnu ulogu i odgovornost u pružanju tačnih i pravovremneih informacija građanima.

Vlade država članica Saveta Evrope pozivaju se da izbegnu nepravedna ograničenja slobode medija tokom krize COVID-19.

"Vlade se suočavaju sa dosad neviđenim izazovima tokom krize COVID-19, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali situacija se ne sme koristiti za ućutkivanje ili ometanje novinara", kaže generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić navodi da je uloga novinara i medija da nadgledaju odluke vlasti koje se preduzimaju kao odgovor na pademiju.

Istovremeno, ona ukazuje na važnost odgovornog izveštavanja u cilju sprečavanja panike i isticanja pozitivnih primera solidarnosti u društvu.

U Savetu Evrope izražavaju i zabrinutost zbog rezulatat poslednjeg izveštaja grupe NGO koje se bave zaštitom i bezbednošću novinara, a koji ukazuje da je trend nasilja i zastrašivanja novinara nastavljen i tokom 2019. godine.

"Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nerešenih ubistva novinara. svesni smo i teške ekonomske situacije sa kojom se mnogi novinari danas suočavaju", navodi Pejčinović Burič.

Ona je pozvala države članice Saveta Evrope da zaštite ulogu novinara kao ”čuvara” ravnoteže u demokratskim društvima.

Godišnji izveštaj Platforme za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara, koji je juče objavilo 14 međunarodnih nevladinih organizacija, navodi 142 ozbiljne pretnje novinarima u 47 država članica Saveta Evrope.

To uključuje 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvora i zatvora, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja za ubistva.

Nevladine organizacije izražavaju zabrinutost zbog ukupno 22 nerešena slučaja nekažnjivosti za ubistvo novinara, navodeći da je najmanje 105 novinara bilo u zatvoru do kraja 2019. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.