Izvor: Radio 021, 12.Maj.2020, 09:38

"Šansa za roditeljstvo": Država da se sada pozabavi gorućim pitanjima o vantelesnoj oplodnji

Sa ukidanjem vanrednog stanja i smanjenim brojem zaraženih novim virusom korona u Srbiji, stvoreni su uslovi za nastavak rada komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju, poručuju u udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Takođe, stvorila se mogućnost odlaska na samu proceduru vantelesne oplodnje kako u kliničkim centrima, tako i u privatnim IVF centrima i sprovođenje postupka o sopstvenom trošku i to, naglašavaju u udruženju, poštujući obavezne mere Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Pandemija je zaustavila parove kako u Srbiji, tako i u svetu, na putu ka roditeljstvu. Na taj način, u Srbiji, najviše su pogođene žene koje su u toku trajanja vanrednog stanja napunile 42 godine i izgubile pravo na proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO, ili nemaju vremena da se jave na komisije do 42. rođendana. Postavlja se pitanje - da li će parovi koji su izgubili pravo na finansiranje procedure od strane države zbog godina starosti žene (zakonska granica je 42 godine) imati mogućnost javljanja na komisije bez obzira na to što sada ne ispunjavaju jedan od kriterijuma? Ovo pitanje trenutno je goruće", naglašavaju u "Šansi za roditeljstvo".

Sada se javljaju određene nejasnoće poput da li će parovi koji su prinuđeni da svoje započete vantelesne oplodnje završe zamrzavanjem embriona morati da se jave komisijama radi procedure krioembriotransfera, a mnogim parovima su istekle analize.

"Mnogo je nedoumica sa kojima se sada suočavamo, ali ostala je i dalje jedna velika želja, a to je da svi budemo roditelji. Zato se nadamo da će se procedure vantelesne oplodnje što pre otpočeti i da će mnogo parova dobiti svoju dugo očekivanu šansu", kaže predsednica udruženja Sandra Jovanović.

Put ka potomstvu uz vantelesnu oplodnju, za nekoga ko se bori sa neplodnošću, jedina je šansa za uspeh i dete i zato je, apeluju u udruženju, vrlo bitno da se što pre nastave procedure lečenja, da parovi što manje čekaju ali i da se kriterijumi za lečenje neplodnosti o trošku RFZO poboljšaju. To bi značilo i da donacija reproduktivnih ćelija i embriona postane dostupna u Srbiji, ali i da se omogući veći broj finansiranih postupaka svima kojima je vantelesna oplodnja jedini način da postanu roditelji.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.