Izvor: Radio 021, 25.Mar.2020, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saksofonista Manu Dibango preminuo od posledica virusa korona

Nišville jazz festival saopštio je da je juče od posledica virusa korona preminuo jedan od rodonačelnika afro beta muzike Manu Dibango, i jedan od najznačajnijih hedlajnera u istoriji festivala, koji je 2010. godine dobio i specijalnu nagradu u Nišu.

Legendarni francuski saksofonista kamerunskog porekla Manu Dibango, koji je nastupio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nišville jazz festivalu 2010. godine, preminuo je juče u Francuskoj od posledica korona virusa u 87. godini, objavio je Frans pres.

Svetski poznat po numeri "Soul Makosa" iz 1972. godine, on je prva poznata ličnost u svetu muzike koja je umrla od posledice ovog virusa.

Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom, Dibango je bio jedan od pionira afro bita, a njegov prepoznatljiv muzički stil predstavlja originalnu fuziju džeza, soula i tradicionalne afričke muzike.

Manu Dibango je sa svojim mnogobrojinim bendom Soul Makosa na Nišvilu 2010. održao koncert za pamćenje i ostavio nezaboravan utisak i na publiku i na kritiku. Tom prilikom je dobio i specijalnu nagradu festivala za poseban doprinos fuzije afro muzike sa džezom.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.