Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2020, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor traži od Ustavnog suda mišljenje o ograničavanju sloboda građana

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković najavio je danas da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o ograničavanju sloboda građana koje su uvedene u sklopu mera borbe protiv širenja korona virusa.

On je posle sednice predsedništva Sabora rekao da će od Ustavnog suda tražiti mišljenje treba li primeniti član 17. Ustava da se takve mere moraju doneti dvotrećinskom većinom, ili može direktnom primenom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << drugih članova Ustava koji se tiču slobode kretanja i slobode preduzetništva bez člana 17.

Jandroković je istakao da je najvažnije zaštiti zdravlje i živote građana, ali da se mora voditi računa i o demoktratiji, pravnoj državi i slobodi.

Poslanici opozicije upozorili su danas da bi svaku meru koja ograničava slobodu građana Sabor morao da donese dvotrećinskom većinom.

Pojedini poslanici su ocenili i da je najavljeno prikupljanje informacija o osobama koje krše odluku o samoizolaciji uvod u diktaturu.

Sabor Hrvatske danas zaseda u staroj Ininoj zgradi, jer je saborska zgrada na Markovom trgu u Zagrebu oštećena u zemljotresu koji je u nedelju pogodio glavni grad Hrvatske. Sednici prisustvuje manji broj poslanika koji su raštrkani po dvorani, bez stolova, a u sklopu mera zaštite od korona virusa.

U Hrvatskoj ta zgrada ima istorijski značaj, jer je u njenom podrumu Sabor 1991. doneo odluku o raskidu svih veza s tadašnjom SFRJ.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.