Izvor: Radio 021, 09.Apr.2020, 20:23

SZO poručila verskim zajednicama da prilagode prakse bogosluženja ili da otkažu sva okupljanja

Svetska zdravstvena organizacija objavila je uputstva za verske zajednice kako da u vreme virusa korona, posebno pred praznike, postupaju u skladu sa merama.

Pred hrišćanski Uskrs, jevrejski Pesah i muslimanski Ramadan, SZO poručuje da verske vođe i zajednice treba da razmotrite prilagođavanje praksi bogosluženja kako bi se sprečili fizički kontakti i smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Preporučuje se da se zagrljaji, rukavanja i poljupci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zamene aktivnostima koje podrazumevaju održavanje ”fizičke distance” kao što su prijateljske reči, osmeh ili kontakt očima.

SZO naglašava da ukoliko verske zajednice organiziju verska okupljanja to bi trebalo da sprovedu u koordinacji sa lokalnim vlastima i u skladu sa eventalno već postojećim vanrednim merama.

"Ako udaljena ili virtualna okupljanja nisu izvodljiva, držite trajanje skupa na minimumu kako biste ograničili kontakt među učesnicima i održavajte najmanje jedan metar udaljenosti između ljudi u svakom trenutku", navodi se u uputstvu SZO.

SZO preporučuje i sprečavanje dodirivanja ili ljubljenja pobožnih i drugih predmeta na šta su vrenici navikli tokom bogosluženja i molitve.

"Virus COVID-19 može ostati na takvim površinama satima ili danima", upozorava SZO.

Dodaje se da verski lideri mogu kreirati nove načine poštovanja svetih objekata i simbola kao što su klanjanje pred statuama ili ikonama umesto dodirivanja.

"Primite blagoslov sa udaljenosti od najmanje jednog metra i izbegavajte deljenje svete pričesti koja uključuje stavljanje hostije na jezik ili ispijanje iz zajedničke čaše", navodi se u uputsvu SZO.

SZO poziva verske zajednice da razmotre pojedinačna pakovanja ceromeonijalnih namernica, a ne deljenje i istih porcija.

Ukazuje se i na potrebu pražnjenja posuda sa svetom vodom kako vernici ne bi umakali priste u isti sud, ukidanje rituala koji uključuju dodirivanje putem pranja stopala kao i preporuku vernicima da neke od rituala obave kod kuća pre dolaska na služenje.

"Ohrabrite vernike da izbegavaju prisustvovanje bogosluženjima ako imaju bilo kakve simptome COVID-19 ili ako su nedavno putovali u područja sa raširenom infekcijom COVID-19 u zajednici", piše u uputsvu SZO.

Verskim zajednicma preporučuju se česta dezinfekciona čišćenja bogoslužnih prostora, mesta hodočašća i drugih zgrada i to neposredno pre i nakon okupljanja.

Konačno, naglašava se da su verske zajednice ključna karika u obezbeđivanju bezbednosti kako verujućih građana i tako i šire javnosti.

Upozorava se i da bi ukoliko verski lideri nisu u mogućnosti da ispoštuju propisane bezbednosne mere i pravila trebalo da otkažu sva verska okupljanja.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.