SZO: Uprkos vakcini protiv kovida 19, u 2021. neće biti kolektivnog imuniteta

Izvor: Beta, 11.Jan.2021, 22:46

SZO: Uprkos vakcini protiv kovida 19, u 2021. neće biti kolektivnog imuniteta

 Kolektivni imunitet na korona virus neće biti postignut ove godine, iako su vakcine počele da se dele u mnogim zemljama, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO)."Nećemo postići kolektivni imunitet 2021. godine", izjavila je naučnica u SZO Sumija Svaminatan (Soumya Swaminathan).Ona je podsetila na važnost nastavka primene postojećih mera kao što su držanje fizičkog odstojanja, pranje ruku i nošenje zaštitne maske. Dodala je da bi te mere trebalo da budu na snazi barem do kraja ove godine.Sumija Svaminatan je pozdravila "neverovatan napredak" koji su postigli naučnici jer su uspeli da razviju nekoliko sigurnih i efikasnih vakcina protiv korona virusa za manje od godinu dana.Medjutim, ona je dodala da rasporedjivanje vakcina "zahteva vreme"."Potrebno je vreme da bi se proizvele doze velikih razmera, ne samo milioni, već milijarde", dodala je naučnica koja je pozvala na strpljenje.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SZO: Kolektivni imunitet neće biti postignut u 2021.

Izvor: VOA, 12.Jan.2021, 17:00

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozoraba da masovna vakcinacija protiv novog koronavirusa neće dovesti do kolektivnog imuniteta u svetu ove godine.  Vodeći naučnik SZO dr Sumja Svaminatan rekla je novinarima u ponedeljak da treba vremena da se proizvede i distribuira dovoljno doza vakcine...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.