SZO: Preko 50 odsto siromašnih zemalja nema dovoljno vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 06:44

SZO: Preko 50 odsto siromašnih zemalja nema dovoljno vakcina

Više od polovine siromašnijih zemalja koje dobijaju vakcine protiv korona virusa putem programa za razmenu KOVAKS nemaju dovoljno zaliha za nastavak vakcinacije, izjavio je savetnik u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Brus Ajlvord.

"Rekao bih da od 80 AMC zemalja (siromašnijih zemalja), barem više od polovine nema dovoljno vakcina da održe svoje programe vakcinisanja", rekao je Ajlvord na brifingu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je Rojters.

Pojedine od njih više uopšte nemaju vakcine, dodao je.

Istovremeno, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da razgovora sa brojnim kompanijama i institucijama o stvaranju centra za transfer tehnologije za vakcine protiv korona virusa u Južnoj Africi, preneo je AP.

Tedros je na brifingu rekao da konzorcijum uključuje kompaniju Afridžen Biolodžiks end Vaksins, koja će delovati kao sedište za proizvodnju vakcina koje koriste genetski kod proteina, poznate kao mRNA vakcine i da će pružati obuku drugim proizvođačima koji će praviti ove vakcine, uključujući Biovak Institut.

"SZO olakšava ovaj posao uspostavljanjem kriterijuma za prenos tehnologije", rekao je Tedros.

"Sada razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su pokazale interes za pružanje svoje mRNA tehnologije", dodao je on.

Nemačka kompanija BioNTek, koja se udružila sa kompanijom Fajzer u proizvodnji vakcine protiv kovid-19, nedavno je najavila da će povećati napore za uspostavljanje postrojenja za mRNK vakcine širom Afrike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

WHO: Više od pola siromašnih država nema dovoljno vakcina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2021

Više od polovine siromašnijih država koje dobijaju vakcine protiv korona virusa putem programa za razmjenu COVAX nemaju dovoljno zaliha za nastavak vakcinacije, izjavio je savjetnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Bruce Aylward, javlja Reuters. „Rekao bih da od 80 AMC država (siromašnijih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.