SRBIJU NAPALA KORONA, DRUGAČIJA OD SVIH! Neverovatno otkriće naših naučnika - Italijani kovid zovu SRPSKI VIRUS!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jul.2020, 22:57

SRBIJU NAPALA KORONA, DRUGAČIJA OD SVIH! Neverovatno otkriće naših naučnika - Italijani kovid zovu SRPSKI VIRUS!

Genom korona virusa koji se mogu naći u našoj zemlji razlikuju od onih u Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj i drugim delovima sveta.

Istraživački tim Veterinarsko-specijalističkog instituta u Kraljevu, zajedno sa stručnim saradnicima, prvi je u Srbiji utvrdio genom korona virusa i zaključio da se genetska svojstva virusa koji se mogu naći u našoj zemlji razlikuju od onih u Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i drugim delovima sveta.

Međutim, kako kažu ovi stručnjaci, još je prerano zaključiti da u našoj populaciji kruži neki specifičan srpski soj, potrebno je više uzoraka da bi se to potvrdio.

Dr Dejan Vidanović, vođa istraživačkog tima Instituta u Kraljevu, kaže da se ta ustanova 31. marta uključila kako bi pomogla laboratorijama iz sistema zdravstva.

- Budući da nijedna druga laboratorija u zemlji nije bila spremna da u tom trenutku izvrši sekvenciranje virusa SARS-CoV-2, vrlo brzo smo se preorijentisali i nabavili sve neophodne reagense. Samo prikupljanje uzoraka, obrada, sekvenciranje i analiza dobijenih podataka trajali su dve nedelje - priča dr Vidanović i dodaje da se na osnovu pročitanih sekvenci virusa može saznati dosta o njegovom poreklu, načinu i putevima širenja kroz populaciju, brzinu mutacija i njihovih uticaja na virulentnost virusa - rekao je Vidanović.

U Srbiji, kako kaže, ne funkcioniše samo jedna linija virusa, već nekoliko različitih.

- To znači da virus nije ušao u zemlju samo na jednom mestu i potom se raširio kroz populaciju, već da postoji više različitih ulaznih mesta i više različitih podtipova virusa iz različitih zemalja. Zasad smo sekvencirali mali broj uzoraka - 10, koji su detektovani uglavnom u zapadnom delu Srbije, sa područja Kraljeva, Čačka, Užica i Novog Pazara. Ovi uzorci su u našu laboratoriju dospeli u periodu april-maj. Bez većeg broja uzoraka iz cele zemlje, kako sa početka epidemije tako i uzoraka virusa koji cirkulišu trenutno, nismo u mogućnosti da govorimo o mutacijama ovog virusa, kao i o postojanju srpskog soja virusa - rekao je Vidanović.

Međutim, kako kaže dr Bojana Banović Đeri, molekularni biolog, koja je takođe angažovana na ovom istraživanju, zaključeno je da u Srbiji postoji više genotipova virusa koji imaju sličnosti s nekim u evropskim zemljama, ali su nešto izmenjeni.

- Imaju izmene, ali se to dešava svuda gde virus opstane. Nema veze toliko s geografijom koliko sa samim virusom koji mutira određenim intenzitetom i populacijom u koju ulazi. Svakako da se može očekivati da će imati neke specifičnosti, ali je prerano za bilo kakav zaključak. Da bismo to mogli da uradimo, potrebno je da nam barem 1.000 sekvenci prođe kroz ruke, a mi smo zasad obradili trećinu - objašnjava dr Banović Đeri, naučni saradnik na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Dr Dejan Vidanović kaže i da su nova ispitivanja počela ove nedelje u okviru projekta pod nazivom "Nacionalna studija seroprevalencije i molekularne karakterizacije SARS-CoV-2 tokom epidemije u populaciji Srbije" koji je odobrila i finansirala Vlada Srbije:

- Preliminarne rezultate očekujemo za dve do tri nedelje, dok će za konačne rezultate biti potrebno više meseci. Analiza rezultata zahteva multidisciplinarni pristup, gde će se pored virusologa naći i epidemiolozi, infektolozi, molekularni biolozi, bioinformatičari i statističari.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da virus kovid 19 sada u Italiji zovu "srpski virus" zbog velikog broja slučajeva i zbog mišljenja da je virus jači nego u martu i aprilu.

- U Italiji to sad zovu srpski virus, kao što smo mi na početku zvali iz Milana ili švajcarski. Sve su to verovanja da imaju mutacije ili sposobnosti za prenošenje - rekao je Kon i dodao je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje vrlo loša, ali da se stanje polako stabilizuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.