SRBIJI PRETI KORONA BOMBA: Pregurali smo povratak sa mora i početak škole, a sada je pred nama veliki izazov

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2020, 23:38

SRBIJI PRETI "KORONA BOMBA": Pregurali smo povratak sa mora i početak škole, a sada je pred nama veliki izazov

Sada nam prete nove potencijalne "korona bombe" u vidu predstojećih slava, novogodišnjih i božićnih praznika

Strahovali smo od povratka desetina hiljada naših turista koji su boravili po Crnoj Gori Hrvatskoj i BiH, ali i od početka nove školske godine, nastave na fakultetima, povratka dece u vrtiće.

Sada nam, međutim, prete nove potencijalne "korona bombe" u vidu predstojećih slava, novogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i božićnih praznika, ali zbog hladnijeg vremena i masovnog prelaska iz letnjih bašti u zatvorene objekte.

Kako se ovde cuvati i sacuvati? Prevoz iz Panceva za Beograd. Maske? pic.twitter.com/6Np6bByuXN

— Drvo života (@tamaradada1) October 4, 2020

Ipak, nije tajna da epidemiolozi pored škola i fakulteta kao potencijalno veoma pogodno mesto za širenje korona virusa vide i - gradski prevoz! Naročito u dvomilionskom Beogradu.

Stroža kontrola obaveznog nošenja maski u autobusima, tramvajima i trolejbusima uvedena je upravo kako bi se u njima koliko-toliko sprečilo širenje kovida-19, ali je veliko pitanje koliko će to biti realno moguće u novembru kada se očekuje novi talas korona virusa.

Poslednjih dana i nedelja vidljiva su prepuna vozila gradskog prevoza u kojima ne da nije moguće držati odstojanje, nego je u neka od njih skoro i nemoguće ući. Ljudi su se vratili sa odmora, đaci i studenti u klupe, zaposleni u svoje firme, sve je manje onih koji rade od svojih domova...

Povrh svega, i dalje ima onih koji čak i ne nose maske, ali i mnogo više njih koji ih nepravilno drže (uglavnom samo preko usta), te su tako prilično beskorisne.

Dodatni problem je što bi uvođenje eventualnih novih mera u gradskom prevozu bilo izuzetno problematično, jer bi moglo da ograniči ili potpuno zaustavi funkcionisanje jednog grada.

Podsetimo, tokom prvog talasa korona virusa gradski prevoz je u jednom trenutku bio potpuno ukinut, te su u autobuse mogli da uđu samo medicinski radnici i zaposleni u gradskim komunalnim preduzećima.

Kasnije je postojala ideja da ulaz u vozila gradskog prevoza bude restriktivan te da mogu da ga koriste samo zaposleni, ali ne i penzioneri, đaci, studenti... Međutim, usled pritiska javnosti od ovoga se ubrzo odustalo, baš kao i od obaveze ulaska na prednja vrata, korišćenja rukavica, svakog drugog slobodnog sedišta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.