Revakcinacija potrebna da bi se korona stavila pod kontrolu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 16:32

Revakcinacija potrebna da bi se korona stavila pod kontrolu

Pojava omikrona ukazuje da se korona vratila u prvobitno stanje, rekla je danas virusolog Ana Gligić i navela da su "dobro osmišljene" revakcinacije jedini način da se postigne imunitet i korona stavi pod kontrolu.

Gligić je navela gostujući na K1 da se nada da je korona dostigla svoj biološki maksimum svaki put kada brojke zaraženih počnu da padaju, kao što je, kaže, sada slučaj.

"Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mutacijom stiče snagu da još ostaje tu. Mi ne znamo gde se korona krije u okruženju oko nas, ali je istina da su sve mutacije povezane sa izvorom infekcije", rekla je Gligić.

Navela je da se korona regeneriše iz sredine, ali da je problem što se ne zna gde korona ima rezervoare ističući da virus postoji kod ptica i domaćih životinja, a da mutacije zavise sa kog domaćina je korona potekla.

"Kada smo počeli pre 10-15 godina da ispitujemo neke druge viruse i bolesnike mi smo zaključili da to koji soj izaziva bolest zavisi od toga sa kojeg domaćina je prešao", rekla je Gligić.

Dr Gligić kaže da se svi moraju vakcinisati da bi se postigao imunitet koji će štititi od širenja virusa, a koji se, kaže, mora održavati na određenom nivou.

Objašnjava da to znači da se moraju primati "dobro osmišljene" revakcinacije, odnosno vakcina koja je napravljena od poslednjeg soja kako bi zaštita bila potpuna.

"Ona vakcina koja je napravljena na soju od prošle godine ona će štititi ali ne dovoljno, jer je korona promenjena, mi moramo pratiti korak i imati vakcinu od poslednje mutante", kaže Gligić.

Na pitanje da li PCR test može da prepozna omirkon soj, Gligić navodi da je test veoma osetljiv i da može da prepozna i druge viruse korona, ali da on nije uvek precizan jer, kaže, može dati 30 odsto lažnih negativnih ili pozitivnih rezultata.

"To u krajnjoj liniji kod nas ne znači ništa, mi imamo podatak o zaraženim, odnosno o kontaktu sa koronom, ali sa kojom koronom to ćemo utvrditi na osnovu analiza kad prođe pandemija", navela je Gligić.

Gligić je rekla da je u Srbiji veliki broj različitih vakcina u upotrebi, a koje na sve mutacije korone daju zaštitu, ali da se, kaže, ne zna u kolikom procentu, jer se ne zna koliko traje imunitet posle vakcinacije.

Navela je da će vakcinacija biti u potpunosti efikasna kod osoba koje su zdrave, a da je kod hroničnih bolesnika imuni sistem suočen sa osnovnom bolešću i da vakcina u njihovom slučaju ne stvara dovoljan broj antitela.

"Kad vi date jednu vakcinu pa drugu, to stvara antitela ali ne onoliko koliko bi stvorilo kod ljudi koji nemaju nikakve osnovne bolesti, zato se preporučuju buster doze prioritetno za starije i osobe sa hroničnim bolestima, a poželjno je da se drugi revakcinišu odnosno dobiju treću dozu", kaže Gligić.

To što oni koji su preležalli virus mogu ponovo da ga dobiju, Gligić poredi sa herpesom i groznicom Zapadnog Nila, navodeći da se poput njih virus nalazi u organizmu čoveka i aktivira ponovo.

"Sa koronom niko neće završiti zato što smo već sada dokazali da se korona nalazi u životinjama koje mi koristimo radi svoje dobiti, kao što su kune, lasice, ptice. Mi izazivamo prirodu i zato se dešava ovo", kaže Gligić.

Ona smatra da je čovek svojim odnosom prema prirodi doprineo nastanku korone, te ocenjuje da će biti još pandemija u budučnosti ako nastavimo da se ponašamo na isti način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.