Region: U Crnoj Gori jedan novi slučaj, u Hrvatskoj tri i jedna žrtva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2020, 11:59

Region: U Crnoj Gori jedan novi slučaj, u Hrvatskoj tri i jedna žrtva

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je danas jedan novi slučaj zaraze korona virusom. Analizirano je, navodi se, 208 uzoraka na infekciju novim korona virusom, među kojima su i ponovljeni uzorci osobe čija klasifikacija nije bila završena i kod koje je epidemiološko istraživanje u toku.

Iz današnjeg uzorka, koji je uzet iz donjih delova respiratornih puteva pacijenta dobijen je pozitivan nalaz, saopšteno je iz IJZ. Iz Instituta navode da je to potvrdilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sumnju da se radi o osobi koja se nalazi u fazi oporavka od infekcije korona virusom, a koja je inficirana i najveći deo toka infekcije provela izvan Crne Gore.

Kada se radi o epidemiološkom istraživanju, kretanje osobe kroz Crnu Goru je rekonstruisano, ostvareni kontakti su identifikovani i stavljeni pod izolaciju uključujući i zdravstvene radnike kao i radnike drugih službi koji su bili u kontaktu sa obolelom.

Njihovo stanje i uzorkovanje će se intenzivno pratiti i sprovoditi, navodi se u saopštenju Instituta. Navodi se da će se ovaj slučaj, tokom boravka u Crnoj Gori, voditi kao dodatni pozitivan.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije sa poslednjim slučajem je 325, a broj oporavljenih 314. Od početka epidemije u Crnoj Gori je od korona virusa umrlo devet osoba.

U Bosni i Hercegovini trenutno je 2.056 osoba zaraženo korona virusom.

U protekla 24 sata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu testirana su 343 uzorka, od čega je virus potvrđen kod 17 osoba, a u Republici Srpskoj od 507 testiranih uzoraka, na virus je pozitivno 25 osoba.

Od danas je u RS prestala da važi mera obavezne samoizolacije prilikom ulaska u zemlju, odnosno FBiH.

Hrvatska: Tri nova slučaja, jedna žrtva 

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su registrovana tri nova slučaja zaraze korona virusom, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj sa novozaraženima povećan je na 2.237

Novooboleli su iz Osječko - baranjske i Koprivničko - križevačke žžupanije.

U Hrvatskoj je od početka epidemije testirano 58.091 osoba, od toga 1.070 u poslednja 24 sata.

Jedna osoba je preminula, pa je broj žrtava korona virusa sada 97.

Beroš: Hrvatska još neće proglasiti kraj epidemije

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da još neće proglasiti kraj zaraze u Hrvatskoj, jer je, kako kaže, u pitanju nova bolest i izazovi su s tim u vezi brojni.

Iako je Slovenija kraj epidemije proglasila pre pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vreme, rekao je Beroš.

"Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni", kratko je izjavio Beroš za hrvatski portal 24sata.

Po ovom pitanju se oglasio i primarijus Bernard Kaić, šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravlje (HZJZ) I istakao da se sa ovakvom situaciju nije sretao tokom svoje 25 godina duge karijere.

Kaže da kada su manje epidemije u pitanju o njihovom kraju odlučuju epidemiolozi.

"Na primer, kada smo imali epidemiju ospica, njen smo kraj odredili isključivo na osnovu medicinskih kriterija - traje do trenutka kad od poslednjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, zavisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo", rekao je Kaić.

Kaže da ne zna da li se raspravljalo o proglašenju kraja epidemije korona virusa u Hrvatskoj.

Direktor HZJZ Krunoslav Capak na to pitanje juče nije odgovorio, ali je ranije izjavio da za proglašenje kraja aktuelne epidemije HZJZ daje predlog ministru zdravstva, a odluku donosi vlada.

"To je epidemiološka procena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na osnovu broja obolelih", rekao je Capak.

Slovenija: Kraj epidemije prerano?

U Sloveniji, koja je prva proglasila kraj epidemija, broj zaraženih korona virusom je porastao na 1.449.

Broj preminulih od virusa Covid-19 je 99 osoba, a ukupno je do sada testirano 58.978 ljudi.

Na snagu je stupila nova vladina uredba kojom se vrše izmene i dopune mera na graničnim prelazima prilikom ulaska u Sloveniju.

Otvaraju se dodatne kontrolne tačke na putnim vezama, a prelazak granice na određenim kontrolnim tačkama biće dozvoljen samo dnevnim radnicima i drugim osobama na osnovu potvrde koja opravdava potrebu prelaska državne granice.

U poslednja 24 časa u Severnoj Makedoniji su evidentirane 33 novoinficirane osobe korona virusom i jedan smrtni slučaj.

Novozaraženi su registrovani među 332 testiranih, a ukupan broj obolelih od početka epidemije u toj zemlji je 1.572.

Iz Ministarstva zdravlja je najavljeno analiziranje epidemiološke situacije s obzirom na to da je broj novozaraženih poslednjih dana povećan.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja Albanije u toj zemlji je registrovano 10 novoobolelih od korona virusa, što je ukupni broj od početka pandemije povećalo na 842 osobe.

Oporavljeno je 605 pacijenata, a iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane da se pridržavaju zaštitnih mera.

Premijer Edi Rama izjavio je ranije da je Albanija u poređenju sa regionalnim zemljama zabeležila najmanji broj smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Makedonija: Danas 40 novozaraženih virusom Covid-19

U Severnoj Makedoniji u protekla 24 sata registrovano je 40 novih slučajeva zaraženih virusom Covid-19, čime se ukupan broj u toj zemlji popeo na 1.898, prenosi portal Plusinfo.

Na skopskoj Klinici za infektivne bolesti danas je preminuo još jedan 56. godišnji muškarac koji je hospitalizovan 12. maja.

U Severnoj Makedoniji do sada je izlečeno 1.378 pacijenata, preminulo je njih 111, dok je broj aktivnih slučaja zaključno sa današnjim danom 409.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija u Vranju polako se smiruje, ali je u poslednja 24 sata DUPLO VIŠE ZARAŽENIH U DRUGOM GRADU

Izvor: Blic, 21.Maj.2020

Epidemiološka situacija u Vranju polako se smiruje, barem ako je suditi prema poslednjim rezultatima Instituta za javno zdravlje "Batut" po kojima je u ovom gradu, u poslednja 24 sata, registrovano 10 novoobolelih od korona virusa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.