Region: Slovenija sutra proglašava kraj epidemije, u Hrvatskoj umrlo 13, zaraženo samo 18

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 10:32

Region: Slovenija sutra proglašava kraj epidemije, u Hrvatskoj umrlo 13, zaraženo samo 18

U Istarskoj županiji treći dan zaredom nema pozitivnih na korona virus, a na lečenju je osam pacijenata, objavio je danas Glas Istre, navodeći poslednje podatke Štaba civilne zaštite Istarske županije.

Na merama samoizolacije trenutno je 410 osoba, a svih osma pacijenata koji su na bolničkom lečenju smešteno su na odeljenje infektologije Opšte bolnice u Puli.

Prema podacima županijskog štaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 13. juna u Istri je vakcinisano 78.311 osoba, od kojih je obe doze primilo 36.570.

Bar jednu dozu do sada je primilo 37,3 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 44,1 posto odraslih stanovnika Istre, a od sutra do kraja sedmice u sedam gradova u istarskoj županiji počinje vakcinacija bez zakazanog termina.

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo od danas u štrajku

Zdravstveni radnici u Sarajevu od jutros su u štrajku, koji ne udgrožava zdravlja građana, izjavio je predsednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Edo Selimić.

Selimić je za sarajevski portal Klix rekao da će zdravstveni radnici tokom štrajka raditi u skladu sa zakonima o štrajku i zdravstvenoj zaštiti.

On je rekao da to znači da nijedan hitan slučaj neće biti odbijen, ali i da vakcinacija nije u obaveznom programu, već dobrovoljna.

Dodao je i da posla u tom pogledu svakako nema, jer nema vakcina.

"Nećemo mi ugroziti zdravlje građana, nego kantonalna i federalna vlast, jer do ovog trenutka nisu kupili nijednu vakcinu", jasan je bio dr Selimić.

U Bosni i Hercegovini četvoro preminulo 

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su od posledice korona virusa umrle četiri osobe, dok je registrovano novih šest slučajeva korona virusa od 1.044 testirane osobe, prenosi danas Klix.ba.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 810 uzoraka, od kojih su tri pozitivna, a nije bilo smrtnih slučajeva.

Do sada je testirano ukupno 697.615 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 133.712 osoba, izlečeno je

124.739 pacijenata, dok je od početka epidemije umrlo 5.405 osoba.

U Republici Srpskoj su pozitivne dve osobe od 182 laboratorijska uzorka, ali su prijavljena tri smrtna slučaja.

Do sada je u RS potvrđeno 64.275 slučajeva korona virusa, a preminulo je ukupno 3.756 soba kod kojih je potvrđen test.

Do sada se oporavilo 46.995 osoba, a testirano je ukupno 280.655 ljudi.

U Brčko distriktu BiH u protekla 24 sata testirane su 52 osobe, a jedna je bila pozitivna. Umrla je jedna osoba.

Slovenija sutra proglašava kraj epidemije, neke mere ostaju

Slovenija je danas potvrdila 24 nova slučaja korone, što je najniži broj dnevno zabeležen od kraja avgusta prošle godine, a agencija Hina prenosi da će sutra Slovenija proglasiti kraj epidemije.

Kako je prenela agencija STA, stopa zaražavanja je samo 2,3 odsto a urađeno je nešto preko 1.000 PCR testova.

Broj hospitalizovanih osoba danas iznosi 134, dok je njih 42 na intenzivnoj nezi.

Dve osobe su juče preminule od posledica korona virusa, pa sada ukupan broj smrtnih slučajeva u Sloveniji iznosi 4.722 od početka pandemije.

Ovo pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Kako je prenela agencija Hina, zbog ovakvih rezultata Slovenija će sutra proglasiti kraj epidemije, ali će neke mere ipak ostati na snazi.

Hrvatska: Umrlo 13, zaraženo samo 18

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata od posledica infekcije kovid 19 umrlo 13 obolelih, a među 2.082 uređena testa registrovano je 18 uzoraka pozitivnih na korona virus, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je na teritoriji cele Hrvatske aktivno 847 slučajeva covida-19, na bolničkom lečenju su 404 pacijenta, od kojih 26 na respiratorima, a u samoizolaciji 6.012 osoba.

Broj novoobolelih danas je za 25 je manji nego proteklog ponedeljka kada su bila evidentirana 43 nova slučaja.

Počev od 25. februara prošle godine, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno testirano 2,08 miliona uzoraka, registrovan je 358.581 slučaj zaraze, a umrle su 8.152 osobe.

U zdravstvenom sistemu Hrvatske do 12. juna utrošeno je ukupno 2.139.816 doza vakcine - od toga su 1.413.933 prve doze, a obe doze primile su 725. 883 osobe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.