Region: Slovenija proglasila kraj epidemije, u Hrvatskoj osam žrtava korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 11:49

Region: Slovenija proglasila kraj epidemije, u Hrvatskoj osam žrtava korone

Slovenija je danas proglasila kraj epidemije novog korona virusa, ali će deo mera i dalje ostati na snazi.

"Danas je poslednji dan epidemije u Sloveniji. Epidemiološka situacija je povoljna. Za to su zaslužni svi koji su se držali mera, odlučili za vakcinisanje i pre svega ponašali se odgovorno", rekla je portparol slovenačke vlade Maja Bratuš na konferenciji za novinare.

Aktuelne protivepidemijske mere ostaju na snazi do četvrtka, kada bi mogle biti izmenjene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Slovenački mediji su preneli da nošenje maski ostaje obavezno u zatvorenim javnim prostorima, baš kao i korišćenje dezinficijensa i držanje propisane distance.

U Hrvatskoj osam žrtava korone, zaraženo 96

U Hrvatskoj je između dva epidemiološka preseka umrlo osmoro zaraženih korona virusom, a u poslednja 24 sata testirana su 5.924 uzorka i registrovano još 96 novih slučajeva infekcije, saopšteno je danas u Zagrebu.

Prema podacima Nacionalnog štaba Civilne zaštite, u Hrvatskoj su trenutno u samoizolaciji 5.352 osobe, aktivno je 767 slučajeva kovida-19, od kojih su na bolničkom lečenju 372 pacijenta, a 28 ih je na respiratorima.

Hrvatska od početka epidemije zaključno sa 15. junom ima 2.086.716 testiranih, 358.677 registrovanih slučajeva zaraze i 8.160 žrtava kovida 19.

Do 14. juna utrošene su 2.164.874 doze vakcina - u 1.419. 924 slučaja data je jedna doza, a revakcinisano je 744.950 stanovnika.

BiH: Umrlo pet osoba, zaraženo 29

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 29 osoba zaraženih korona virusom od 2.036 testiranih uzoraka, a u istom periodu preminulo je pet ljudi, saopštili su danas enitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.404 uzorka, od kojih je 12 pozitivno. Umrle su dve osobe i sa današnjim danom broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.440, preneo je Klix.ba.

U Rеpublici Srpskој tеstirаno je 495 uzоrаkа, а korona virus je pоtvrđеn kоd 13 оsоbа. Preminule su dve osobe, a do sada 3.759 ljudi. U bolnicama se nalaze 123 osobe, od kojih je 16 nа rеspirаtоru.

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana četiri nova slučaja zaraze od 137 obrađenih testova. Preminula je jedna osoba.

Krizni štab predlaže produženje epidemioloških mera

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj sednici je predložio produženje aktuelnih mera za narednih 14 dana u ovom entitetu BiH.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da su svi sedmični indikatori u padu (broj obolelih, hospitalizovanih, broj osoba na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, kao i broj smrtnih slučajeva).

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika.

Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navode da je, uprkos značajnom poboljšanju epidemiološke situacije, i dalje potrebno pridržavanje higijensko-epidemioloških mera, sa ciljem sprečavanja daljeg prenosa virusa u zajednici.

Takođe, podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da su do sada u Federaciji BiH jednom dozom vakcinisane 136.774 osobe, a drugom dozom 55.232 osobe.

Predlog produženja mera biće dostavljen Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopšteno je iz kabineta ministra, preneo je portal Radiosarajevo.

I sarajevski prosvetari planiraju da se vakcinišu u Srbiji

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u Sarajevu planira da prosvetnim radnicima omogući vakcinaciju protiv koronavirusa u Srbiji jer im, kako su naveli, kantonalne i entitetske vlasti nisu omogućile da to učine u Bosni i Hercegovini.

Odbor ističe da će vakcinacija biti dobrovoljna, a da će odlazak u Srbiju pokušati da organizuju preko sindikalnih poverenika, prenosi Klix.ba.

Iz Sindikata su poručili da poverenici imaju obavezu da u razgovorima s direktorima ustanova obezbede nesmetani radni proces i njihovu podršku.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.