RUSKI VIRUSOLOG: Postoje tri scenarija u borbi sa koronom - prva dva su blaga, a za treći NE ŽELITE DA ZNATE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI VIRUSOLOG: Postoje tri scenarija u borbi sa koronom - prva dva su blaga, a za treći NE ŽELITE DA ZNATE

U Rusiji je virusom korona zaraženo 495 ljudi, a 22 je ozdravilo.

Pandemija virusa korona će u najboljem slučaju biti u padu tokom leta, a u najgorem će ostati u Rusiji još jednu sezonu, rekao je ruski virusolog sa Dalekoistočnog federalnog univerziteta Mihail Ščelkanov televiziji "NTV"

- Najbolji scenario podrazumeva da će s dolaskom letnjeg perioda naše evropske i američke kolege ipak uspeti da održe situaciju pod kontrolom i spreče širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << epidemiološkog talasa. To bi bilo sjajno - rekao je on.

Virusolog ocenjuje da bi umereni scenario mogao da izgleda tako što bi se virus korona zadržao u svetu još jednu sezonu, a  "žarište zaraze u Evropi moralo da se stavi u karantin uz velike napore".

Tada bi, prema njegovom mišljenju, Kina bila prinuđena da zatvori granice sa SAD i Evropskom unijom, ukoliko se situacija kod njih stabilizuje.

- Najgori scenario, kada bila zaista cela planeta bila zahvaćena epidemijom, podrazumeva da bismo sledeću zimu dočekali uz vrhunac epidemije na celoj teritoriji Rusije - izjavio je ekspert.

Pored toga, Ščelkanov je istakao da je ruski sistem biološke bezbednosti već rešio glavni problem tako što je odložio dolazak novog virusa u zemlju najmanje dva meseca. Takve mere su omogućile razvijanje sistema testiranja, pravljenja strategije za naredne korake, uspostavljanje operativne međuresorske saradnje i stvaranje strateških rezervi.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.