REKORDNA STOPA ZARAŽENOSTI KORONOM! U Kini velike brojke nakon vikenda i PROTESTA širom zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2022, 09:55

REKORDNA STOPA ZARAŽENOSTI KORONOM! U Kini velike brojke nakon vikenda i PROTESTA širom zemlje

Haos na ulicama Kine, korona uzela maha.

U Kini je u ponedeljak ujutru zabeležena rekordna stopa zaraženosti koronavirusom, nakon vikenda ispunjenog masovnim protestima širom zemlje zbog restriktivnih ograničenja zbog virusa, u scenama koje nisu viđene od kada je predsednik Si Đinping preuzeo vlast pre jedne decenije, prenosi Reuters.

U Šangaju su se demonstranti i policija sukobili u nedelju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde je policija privela autobus pun demonstranata, a BBC navodi da je policija napala i privela jednog kineskog novinara koji je izveštavao o događajima pre nego što ga je pustila nakon nekoliko sati.

Akcije i nafta naglo su oslabili u ponedeljak dok su ovi masovni protesti izazvali zabrinutost zbog upravljanja kineskom politikom "nulte tolerancije na kovid" i njenog uticaja na drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Tokom vikenda, demonstranti u gradovima, uključujući Vuhan i Landžou, demolirali su objekte za testiranje na koronavirus, dok su se studenti okupili u kampusima širom Kine u akcijama koje su bile izazvane gnevom zbog požara u stanu krajem prošle nedelje u gradu Urumčiju na krajnjem zapadu u kojem je poginulo 10 ljudi.

Smrtonosni požar podstakao je spekulacije da su korona blokade u gradu, čiji su delovi bili pod izolacijom 100 dana, ometala spasavanje i bekstvo, što su gradski zvaničnici negirali. Gomile u Urumćiju izašle su na ulice u petak uveče, uzvikujući „Okončajte blokadu!“, pokazuju neprovereni video snimci na društvenim mrežama.

U Pekingu se u nedelju iza ponoći okupila velika masa ljudi duž 3. obilaznice u prestonici.

Tokom ranog jutra u ponedeljak, jedna grupa je skandirala "ne želimo testove na koronu, želimo slobodu" dok je mahala praznim belim papirima, koji su poslednjih dana postali simbol protesta u Kini.

Automobili koji su prolazili redovno su se pridruživali demonstrantima trubeći i pružajući podršku demonstrantima, što je zauzvrat izazvalo masovno klicanje okupljenih.

Demonstrante je pratilo desetine uniformisanih policajaca, sa pripadnicima obezbeđenja u civilu među masom i policijskim automobilima koji su se kretali u blizini.

Zvaničnik koji je rekao da je on šef pekinške policije došao je lično da razgovara sa nekoliko demonstranata, držeći zvučnike da ih zamoli da idu kući.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.