Izvor: Radio 021, 18.Mar.2020, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika u Juri - rade, a nemaju nikakvu zaštitu od virusa korona

Radnici pogona fabrike Jura u Nišu jutros su obustavili rad na pola sata, protestujući na taj način jer im poslovodstvo nije obezbedilo nikakvu zastitu od virusa korona, rekli su za N1 radnici te fabrike.

Upravi Jure upućen je mejl na koji još nema odgovora, a uporedo zaposleni tvrde da nisu dobili nikakva zvanična obaveštenja na koji način će stići do posla i legitimisati policiji večeras posle 20 sati, kada počinje treća smena, a usred zabrane kretanja u vanrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stanju.

"Nas je u jednoj smeni puna hala, ni maske nisu dovoljna zaštita, a ni njih nismo dobili", kaže za N1 jedna od radnica Jure u Nišu.

Jura je samo jedna od inostranih kompanija koja, uprkos pandemiji novog koronavirusa, nastavlja proizvodnju, iako nije reč o industriji od vitalnog značaja za funkcionisanje u ovakvim okolnostima.

Prema pisanju Južnih vesti, jutros su na radnim mestima protestovali i radnici u fabrici Šinvon u Nišu, takođe zbog nedostatka maski i rukavica. Uporedo je gradonačelnik Niša i šef Štaba za vanredne situacije u Nišu Darko Bulatović sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prilagođavanju gradskog prevoza tokom policijskog časa firmama i ustanovama koje imaju treću smenu.

Kako podseća N1, u Nišu je naređena obustava rada kockarnica, frizerskih i kozmetičkih salona, a od sutra i svih pijaca, ali i dalje u kafanama i kafićima može da se boravi, ali na dva metra razdaljine.

Predviđeno je da jedna osoba bude na tri kvadratna metra prostora, a jutros su nadležni u pojedinim lokalima već intervenisali zbog nepoštovanja ove odluke. Tržni centri u Nišu takođe su otvoreni. Maski još nema u apotekama, a nemaju ih, prema poslednjim informacijama, ni mnogi službenici koji bi morali da ih nose.

Broj obolelih od korona virusa u Nišu je 14, a osmoro pacijenata je u Klinici za infektivne bolesti. Jedan pacijent koji je već bio hospitalizovan, a kome je prisustvo virusa naknadno otkriveno, diše uz pomoć respiratora.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.