Izvor: MozzartSport.com, 12.Maj.2020, 16:12

Projekat Monca 2021: Živi san o Seriji A i utakmici sa Milanom na San Siru

Silvio Berluskoni i Adrijano Galijani podigli nekadašnjeg stabilnog drugoligaša na noge, ali su sada suočeni sa novim finansijskim izazovima uslovljenim pandemijom korona virusa

Iznenađenja u sportu su uvek moguća, ali ozbiljan rezultat uglavnom može biti ostvaren kroz ozbiljan rad i sistemska ulaganja. Takav je slučaj i u Monci, koja se posle 19 godina vratila u Seriju B, zahvaljujući tome što je investicioni fond Silvija Berluskonija uložio 25.000.000 evra >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u prethodnih 20 meseci. Legendarni gazda Milana, zajedno sa svojim bratom Paolom (predsednik kluba) i desnom rukom Adrijanom Galijanijem, ušao je u klub iz istorijskog grada u Lombardiji još u septembru 2018. godine i započeo romantični projekat sa konačim ciljem: Serija A 2021. godine i meč sa MIlanom na San Siru.

Čini se da je Galijani sa posebnim motivom ušao u ovu priču. Rođen je u Monci, gde je 1986. godine bio potpredsednik, a sada se vratio na to isto mesto da dovrši posao.

"Monca je dobar klub 100 posto u vlasništvu Fininvest grupe Silvija Berluskonija i naš cilj je da se plasiramo u Seriju A 2021. godine, Tamo gde klub nikada nije bio, da igramo sa timom koji uglavnom čine mladi italijanski igrači i koji igra čist i zabavan fudbal. Ali i da trajno ostane tamo. Rođen sam u Monci, kao dete sam bio navijač ovog kluba", rekao je Galijani neposredno nakon ulaska u klub.

Ipak, situacija sa virusom korona u mnogome je pokvarila ozbiljne ambicije iskusnih čelnika, koji su ovo leto mogli da iskoriste za još veća ulaganja, koja bi se vratila kroz godinu dana ukoliko bi se došlo do konačnog cilja. Prvo se malo nerealno pominjalo ime Zlatana Ibrahimovića, dok je sada znatno realnija priča oko nekadašnje nade Milana Albarta Paloskija.

"Blokirao sam svaki posao oko Monce, jer ne znamo kakva će biti buduća slika. Pitam se šta ćemo pronaći u Seriji A ukoliko budemo promovisani 2021. godine. Bojim se da će prihodi od TV prava biti znatno manji", zabrinuto je nedavno konstatovao Galijani.

Kao i svi ozbiljni fudbalski radnici, novi čelnici Monce nisu samo uložili novac u pravljenje respektabilnog tima, već se vodilo računa o svim pratećim stvarima, koje će klubu biti neophodne u višim fudbalskim rangovima. U stadion Brijanteo, koji je kao i svi stari stadioni u Italiji bio u fazi raspada, uloženo je 5.300.000 evra. Stavljene su udobne stolice na tribinama, kao i fotelje u takozvanom "VIP boksu", na pomoćnim terenima je stavljena veštačka trava, a sijalice na reflektorima su sa snage od 600 vati prešle na 1.200.

Stvaranje respektabilnog tima počelo je sa postavljanjem odanog Milanovog vojnika Kristijana Brokija na trenersku klupu. Monca je prethodnu sezonu završila na 12. mestu sa 14 bodova od prvoplasiranog u Seriji C, pa je bilo jasno da je neophodno u potpunosti renovirati ekipu. Galijani je u međuvremenu doveo čak 16 novih igrača, pre svega onih iz viših rangova. Ekipa je u januaru 2019. godine otišla da se priprema na Maltu, a narednog leta na Majorku. To je učinjeno da bi se ekipa i čitav klub pre svega psihološki odvojio od ostatka svoje konkurencije i pokazao veličinu. Uostalom, to je već učinjeno i na prezentaciji novih vlasnika, koja je odrađena u Luganu.

Ekipa je ozbiljno ojačala dovođenjem igrača kao što su Eugenijo Lamana, Filipo Skalja, Đuzepe Beluši, Franko Lapore, Nikola Rigoni, Matija Finoto i Marko Armelino, uz bivše "milaniste" Gabrijela Paletu i Marka Fosatija. Na pozajmici su se našli i talentovani igrači Dani Mota i Hose Mačin. Od starih igrača Monce, "preživeli" su samo kapiten Andrea Deriko, vezista Đorđo Gali i golman Danijele Somariva. Jasno je da je to ekipa koja bi mogla bez problema da igra i u Seriji B, a ne da bude lider Serije C.

"Cilj nam je da vidimo Moncu kako igra na San Siru protiv Milana. Život dugujem Berluskoniju i Galijaniju, trude se da vas učine posebnim i cenjenim. Berluskoni me zove pre mečeva, voli da zna kakvo je stanje u timu. Poseduje harizmu i zna kako da pronađe prave reči", otkrio je jednom prilikom Broki.

Kako je rasla popularnost ekipe, tako su se i tribine polako popunjavale, pa se sa početnih 2.000 pristalica na tribinama, posle serije dobrih rezultata prešlo na 5.000. To nije neka preterano ozbiljna cifra, ali je značajna za klub koji je godinama unazad bio potpuno marginalizovan, a ranije je važio za više nego stabilnog drugoligaša.

"Monca u ovom trenutku ima najsrećnije navijače u Italiji. Zbog toga jer imamo ogromnne ambicije i važnu snagu iza sebe, to je velika privilegija. Vidim navijače, njihovu strast i ljubav koju pružaju prema ovom timu. Oni su prvi koji su hvatili bogatstvo koje imaju u ovom trenutku i ono šta bi se moglo dogoditi u Monci", dodao je strateg popularne Brijance.

Koliko god pokušali da ostanete prisebni u velikim uspesima, toliko nekad ne uspete da podlegnete euforiji. Tako nešto je izazvala vest o mogućnosti da dres Bjankorosa u narednoj sezoni obuče legendarni Zlatan Ibrahimović. Legendarni Šveđanin ostao je u odličnim odnosima sa Berluskonijem i Galijanijem, koji su opipavali puls veterana, ali se čini da od toga definitivno neće biti ništa nakon problema koje je izazvala pandemija virusa korona.

"Hajde da stavimo tačku na san o Ibri. Njegov dolazak je neuspešan usled nuspojave virusa korona. U svetu globalne krize i neizvesnosti oko datuma nastavka aktuelnog i početka sledećeg prvcenstva, taj projekat je izbledeo", dodao je Galijani.

Ostaje da se vidi da li će legendarni fudbalski čelnici tako lako odustati od možda svog poslednjeg ozbiljnog projetka. Berluskoni ima 83 godine, a Galijani 75, tako da je jasno da neće imati novu šansu da učine nešto veliko, ukoliko odustanu od ovog posla. Nova priče oko Alberta Paloskija ipak nagoveštava da bi vodeći ljudi Monce mogli da pronađu put i finansije za stvaranje tima koji bi konkuriusao za plasman u Seriju A naredne sezone.

Foto: ©Reuters

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.