Izvor: Radio 021, 20.Jan.2021, 10:00

Proizvođači automobila u problemu zbog nestašice čipova

Evropski proizvođači automobila oporavljaju se od korona krize brže nego što se očekivalo, ali probleme im sada zadaje nestašica čipova, važnog sastavnog dela svakog automobila.

Zbog krize koju je izazvao virus korona proizvođači čipova morali su da reorganizuju kapacitete i pronađu nove klijente i to im je pošlo za rukom, rekao je Volfgang Veber, glavni izvršni direktor nemačkog udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << elektroindustrije ZVEI.

Pandemija je podstakla veliku potražnju za čipovima među proizvođačima uređaja za zabavu, poput televizora, muzičkih uređaja i konzola za video igre, te u biotehnološkom i računarskom sektoru.

Neočekivano brzi oporavak od posledica pandemije podstakao je u međuvremenu talas porudžbina i u automobilskom sektoru, koji čipove koristi u sve sofisticiranijim elektronskim komponentama vozila. Proizvođačima čipova zbog toga treba nekoliko meseci da reorganiziraju proizvodnju i ponovo uhvate korak s potražnjom.

"Nažalost, to nije moguće brže sprovesti i proizvođači automobila trebalo bi to da razumeju i ubuduće o tome više vode računa", rekao je Veber.

Nemačko udruženje automobilske industrije (VDA) poručilo je da intenzivno radi na obezbeđivanju snabdevanja poluprovodnika, što uključuje i saradnju s nemačkom vladom. Nestašica je već rezultirala privremenim ukidanjem radnih smena u Folksvagenu, Audiju i Dajmleru, koji su zato intenzivirali učestvovanje u programima vladinih podrški za naknadu plata radnika.

Stručnjaci takođe ukazuju na posledice smanjene proizvodnje u Kini, nakon nedavnog gašenja dvadeset pogona za silicijum, objavila je Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA). Među razlozima navedena je dugotrajna suša u pojedinim regijama koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom vode.

"A treba nadoknaditi i pad proizvodnje povezan s pandemijom", ističe čelnik nemačke agencije za mineralne resurse Peter Buholc. Međutim, on ne očekuje dugoročne probleme sa snabdevanjem.

Iz ZVEI ipak pozivaju evropske proizvođače čipova da izgrade sopstvene proizvodne kapacitete kako bi garantovalii tehnološki suverenitet.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.