Proglašeno STANJE KATASTROFE u Australiji! KORONA DIVLJA: Šta to znači za ostatak sveta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2020, 11:59

Proglašeno "STANJE KATASTROFE" u Australiji! KORONA DIVLJA: Šta to znači za ostatak sveta?

Nova pravila će ostati na snazi najmanje 13. septembra, dodao je premijer.

U australijskoj država Viktorija proglašeno je stanje katastrofe pa su tim povodom uvedene i nove mere zatvaranja posle porasta broja obolelih od korona virusa.

Australija je bila uspešnija od mnogih drugih zemalja u rešavanju problema Covid-19, ali broj slučajevi je sve veći u Viktoriji.

Premijer Danijel Endruz rekao da mere deluju ali presporo.

- Moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ići dalje. To je jedini način da dođemo do druge strane - rekao je on novinarima.

- Nova pravila će ostati na snazi najmanje 13. septembra - dodao je premijer.

Viktorija je u nedjelju prijavila 671 novi slučaj korona virusa i sedam smrtnih slučajeva. Ta povećanja dovela su do ukupno 11.557 infekcija i 123 smrti.

Noćni policijski sat uvodi se u Melburnu od 20:00 do 05:00.

Jedini valjani razlozi za odlazak iz kuće tokom ovih sati biće posao, medicinska nega ili pružanje nege.

Stanovnicima Melburna biće dozvoljeno samo kupovina i vežbanje u krugu od 5 km od njihove kuće. Vežbanje izvan kuće biće dozvoljeno samo jedan sat, a samo jedna osoba po domaćinstvu imaće mogućnost kupovine osnovnih stvari odjednom.

Ograničenja će se takođe pooštriti u regionalnoj Viktoriji od četvrtka, a restorani, kafići, barovi i teretane biće zatvoreni u sredu od 23:59 sata.

- Da bi se osiguralo poštovanje ovih pravila, policiji će biti data dodatna ovlašćenja - rekao je Danijel Endruz.

- Moramo ograničiti količinu kretanja, čime ograničavamo količinu prenošenja ovog virusa. Moramo se složiti oko toga - rekao je Endruz.

Zemlja je do sada zabeležila oko 17.000 obolelih i 200 smrtnih slučajeva - a većina njih je u Viktoriji.

U početku su zvaničnici bili optimistični u pogledu smeštaja Covid-19, sa zaključavanjem i obaveznim karantinima za ljude koji ulaze u zemlju.

Već mesecima većina slučajeva dolazila je od putnika koji su se vraćali iz inostranstva, ali šiljak u Melburnu pokazao se kao velika prepreka.

Početkom jula oko 300.000 ljudi naređeno je da se vrate nazad u zatvaranje usled vojne operacije kojom je vođena "ograđena" 10 oblasti u centru epidemije. Tada je rečeno da je oko pet miliona stanovnika Melburna ostalo kod kuće šest nedelja.

U početku je premijer Endruz precizirao poreklo mnogih infekcija zaštitarima koji su navodno prekršili pravila zaključavanja prilikom nadzora hotelskih karantena.

Zdravstveni stručnjaci kažu da su opuštanje mera, saučešće socijalnom distanciranju i čista loša sreća doprineli porastu Viktorije u slučajevima.

Sada premijer Danijel Endruz kaže da je trenutna brzina prenošenja zajednice - uključujući "misteriozne slučajeve" koji se ne mogu pratiti na posao ili do kuće - previsoka.

- I kažu nam, na osnovu trenutnog broja, slučajevi bi mogli početi da padaju, ne u danima ili nedeljama, već mesecima. To nije nešto što sam spreman da prihvatim - rekao je premijer Danijel Endruz.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.