Procena kineskih eksperata: Evo kada će se u Srbiji stabilizovati situacija sa korona virusom

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 17:30

Procena kineskih eksperata: Evo kada će se u Srbiji stabilizovati situacija sa korona virusom

Dr Peng napominje da je stanje ovde mnogo optimističnije nego u Italiji i Španiji.

 Ako se u potpunosti budu sprovodile i poštovale sve uvedene mere, epidemija korona virusa u Srbiji će za mesec ili dva biti pod kontrolom, kažu kineski stručnjaci u borbi protiv Kovida 19 koji borave u našoj zemlji, uz ocenu da situacija u Srbiji daje mnogo više optimizma u poređenju sa Italijom i Španijom jer je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ističu, država uložila velike napore i pokazala dobar pristup u prevenciji i kontroli epidemije.

Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera, poput produženja policijskog časa na 24 sata, pojačanu kontrolu kretanja građana koji dolaze iz inostranstva i smeštanje svih zaraženih iz kućne izolacije u privremene poljske bolnice.

Šef delegacije kinesog tima stručnjaka iz Kine,među kojima su epidemiolog, pulmolog, psiholog i specijalisti drugih oblasti, koji su pre dve nedelje došli u Srbiju, Peng Džićijang kaže da je rast broja zaraženih u našoj zemlji rezultat povecanog broja testiranih osoba.

- Kako se povećava broj testiranih tako se povećava i broj potvrđenih slučajeva virusa Kovid 19, a samim tim je i veći broj hospitalizovanih pacijenata - kaže Peng.

Prema njegovim rečima, da bi Srbija stavila epidemiju pod kontrolu potrebna je jača kontrola građana koji dolaze iz inostranstva i napominje da bi oni trebalo da budu u kolektivnoj, a ne u kućnoj izolaciji.

- Ukoliko se izvor zaraze ne stavi pod kontrolu i ako se ne budu doslednije sprovodile mere karantina, epidemija može da se produži na duži rok - napominje Peng koji je zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Guangdong.

Kako kaže, broj zaraženih u Srbiji raste, ali brzina tog rasta nije progresivna što, ističe Peng, pokazuje da mera zabrane kretanja ipak daje efikasne rezutate.

Dodaje da su u Kini primenjivane strože mere zabrane kretanje garađana koji dolaze iz inostranstva kako bi se izbeglo stvaranje novih zarišta.

- Ako se produži trajanje policijskog časa i uvedu strože mere epidemiološkog nadzora i kontrole kretanja, to će mnogo bolje uticati na stavljanje epidemije pod kontrolu - kaže Peng.

Smatra da pacijenti sa blažim simptomima infekcije ne treba da budu u kućnoj izolaciji, već da budu smešteni u mobilne bolnice kako bi se sprečilo širenje zaraze na članove njihovih porodica.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.