Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2020, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremena obustava inspekcija u okviru START-3 doneta uz saglasnost obe strane

Odluka o privremenom prekidu inspekcija objekata iz Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) doneta je uz saglasnost obe strane - Rusije i SAD, saopštio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.
„Odluka o privremenoj obustavi inspekcija u okviru START-3, kao i odluka o prenosu sednica bilateralne savetodavne komisije koja je trebala da se održi u drugoj polovini marta, doneta je uz saglasnost obe strane. Nakon normalizacije situacije sa virusom korona, normalizovaće se i institucionalni rad“, rekao je Rjabkov. Naredna sednica bilateralne savetodavne komisije za START-3 je zakazana za jesen. „To je poslednja sednica, ako sporazum ne bude produžen“, dodao je on. Ranije je šef američke Asocijacije za kontrolu naoružanja Deril Kimbol saopštio da su Rusija i SAD zbog pandemije virusa korona obustavile inspekcije predviđene Sporazumom o merama za dalje smanjenje i ograničene strateškog ofanzivnog naoružanja. Komisija je formirana radi ostvarenja ciljeva i odredbi START-3. Ovaj Sporazum predviđa dva tipa kontrole u nadležnosti strana. U skladu sa Protokolom START-3, svaka strana ima godišnju kvotu od 18 inspekcija. Strane imaju pravo da, konkretno, vrše inspekciju baza gde se nalaze interkontinentalne balističke rakete, podmorničkih, kao i avijacijskih baza.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.