Princ Čarls pozitivan na korona virus

Izvor: B92, 25.Mar.2020, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Čarls pozitivan na korona virus

Princ od Velsa ima blage simptome, "ali je inače u dobrom zdravstvenom stanju".

Princ od Velsa je pozitivan na korona virus, potvrđeno je iz njegove kraljevske rezidencije Klarens Haus.

On ima blage simptome, "ali je inače u dobrom zdravstvenom stanju", rekao je portparol.

Supruga 71-godišnjeg princa, vojvotkinja od Kornvola je takođe testirana, ali nije pozitivna na virus.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Analiza Nikolasa Vičela, dopisnika za kraljevsku porodicu

Vojvoda i vojvotkinja su stigli u Škotsku u nedeljeu. Čarls je imao blage simptome tokom vikenda i testirala ga je Nacionalna zdravstvena služba u Aberdinširu u ponedeljak.

Rezultati su stigli u utorak uveče, pokazujući da je pozitivan.

Čarls još uvek radi, na nogama je i dobro raspoložen.

Sedamdesetjednogodišnji naslednik trona je poslednji put na kratko video kraljicu 12. marta. Tri dana ranije, majka i sin su imali duži kontakt za vreme proslave Dana Komonvelta.

Važno je još jednom naglasiti da je kraljica u dobrom zdravstvenom stanju. Preselila se u Vindzor prošle nedelje, sa suprugom, vojvodom od Edinburga, koji je došao iz njegove uobičajene rezidencije iz Sendringema u Norfoku.

Imajući u vidu njihove godine - 93 i 98 - posebno će se paziti da ne budu ugroženi ovim virusom.

Princ Čarls i Kamila će pratiti preporuke vlade i tokom samoizolacije će biti razdvojeni. Kuća u kojoj borave nije mnogo velika, ali je svakako dovoljna da se u njoj izolujete.

Sa njima je i mala grupa osoblja - a očekuje se da će Čarls biti u Škotskoj nekoliko nedelja dok se oporavlja od simptoma.

Prinčevo poslednje javno pojavljivanje bilo je 12. marta, kada je prisustvovao večeri koju su organizovali lord Vilijama Rasel i Džordž Brandis, Visoki komesar za Australiju, za pomoć u saniranju štete i oporavak posle šumskih požara.

Međutim, princ Čarls je tokom poslednjih nekoliko dana radio od kuće, gde je imao više privatnih sastanaka sa ljudima iz kraljevske rezidencija Hajgrouv i Vojvodstva od Kornvola, a svi su obavešteni o situaciji.

Brojno osoblje zaposleno u Birkholu - prinčevoj rezidenciji na imanju Balmoral - sada je u samoizolaciji u domovima.

Princ je razgovarao i sa kraljicom i sa sinovima - vojvodama od Kembridža i Saseksa - i veruje se da je dobro raspoložen.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u Velikoj Britaniji je sada više od 8.000 potvrđenih slučajeva korona virusa - mada je verovatno da je broj slučajeva biti daleko veći. Umrla su 422 zaražena pacijenta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.