Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2021, 09:01

Prerano za uklanjanje mera

BEOGRAD

Epidemiolog Zoran Radovanović je povodom najava da postoji mogućnost da se dozvole slavlja, svadbe, rođendani i proslave od 21. juna, izjavio da je još prerano ukloniti već labave mere protiv širenja korona virusa.

“Ako bismo pri ovoj učestalosti zaražavanja, te skromne prepreke širenju zaraze uklonili, onda bi razvukli ovaj talas epidemije mnogo duže. Išao bi horizontalno, možda bi se povećao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << broj obolelih, a cilj je da se sada strpimo i da imamo relativno mirno leto”, rekao je Radovanović za portal Nova.rs.

On je ukazao da i dalje imamo veliki broj zaraženih, a mere su ionako već labave i slabo se poštuju.

“U Beogradu još neko i nosi maske, van Beograda skoro niko. Sve vreme imamo jedan od najtolerantnijih, najlabavijih pristupa suzbijanju epidemije. Zato imamo mnogo više umrlih nego što bi se očekivalo – blizu smo vrha svetske liste”, naveo je Radovanović.

Smatra da, kad se popuste mere, neće biti velikog talasa jer su mnogi već bili zaraženi ili su primili vakcinu.

“Ali opet, problem je ovo što se dešava – nishodni krak epidemije je mnogo manje strm nego što bismo voleli, mnogo sporije opada. To je zbog toga što su mere labave. Ako bi se još popustile, onda bi to išlo još manje strmo naniže. Suština je da treba da nagovorimo ljude da se vakcinišu, pa će sve biti drukčije. Možemo onda imati i Exit, ali samo ako bi znantno pao broj zaraženih”, rekao je Radovanović.

Navodeći da se ne može znati koliki deo populacije je prkužen jer nema adekvatnih podataka, Radovanović je rekao da je problem što je kod onih koji su bili zaraženi prošlog leta i imali blaži oblik bolesti, otpornost na virus prestala.

“Postoje neki podaci da je posle drugog talasa 22 odsto bilo zaraženo – ali to je bilo preterivanje. Glavni talasi su bili treći i četvrti. Kako nije urađeno istraživanje na reprezentativnom uzorku, mi ne znamo koliki broj osoba ima antitela zbog preležane bolesti, pa ne znamo ni koliko od vakcinisanih su oni koji su preležali kovid. Jer, vakcinisali su se i jedni i drugi, pa tu postoje prelivanja”, ukazao je Radovanović.

On je procenio da ako bismo dostigli jedno pet, ili pet i po miliona vakcinisanih, ili prirodno zaraženih, onda bismo mogli da odahnemo i da se opuštenije ponašamo preko leta.

“Važno je sada što više vakcinisati i to je cela mudrost”, rekao je Radovanović.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Radovanović: Prerano za ukidanje mera

Izvor: Danas, 17.Maj.2021

Epidemiolog Zoran Radovanović je povodom najava da postoji mogućnost da se dozvole slavlja, svadbe, rođendani i proslave od 21. juna, izjavio da je još prerano ukloniti već labave mere protiv širenja korona virusa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.