Preko 425.000 novih slučajeva kovida u svetu; Kanada odobrila i četvrtu vakcinu, Okland izlazi iz blokade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2021, 09:09

Preko 425.000 novih slučajeva kovida u svetu; Kanada odobrila i četvrtu vakcinu, Okland izlazi iz blokade

U poslednja 24 časa u svetu je registrovano više od 425.000 novih potvrđenih slučajeva korona virusa, a ukupan broj takvih slučajeva premašio je 115,28 miliona, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svom dnevnom biltenu.

Širom sveta je registrovano 115.289.961 novih slučajeva korona virusa i 2.564.560 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19.

Broj potvrđenih slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << porastao je za 425.675 u protekla 24 sata, a broj smrtnih slučajeva povećao se za 9.561, prenosi Tas s.

Statistika SZO se zasniva na zvanično potvrđenim podacima iz zemalja.

U Evropi je zabeleženo više od 41 odsto novih dnevnih slučajeva kovid-19 (178.102 slučaja). Slede Severna i Južna Amerika (173.607 slučajeva) i Istočni Mediteran (35.508 slučajeva).

Najveći broj slučajeva korona virusa prijavljen je iz Sjedinjenih Država (28.468.736), Indije (11.173.761), Brazila (10.718.630), Rusije (4.301.159), Ujedinjenog Kraljevstva (4.201.362), Francuske (3.768.799), Španije (3.142.358), Italije ( 2.999.119), Turske (2.746.158), Nemačke (2.482.522), Kolumbije (2.262.646) i Argentina (2.130.987).

Tedros: Pristup vakcinama "prvo ja" neće pobediti kovid

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je zemlje da napuste pristup "prvo ja" prema vakcinama protiv korona virusa.

Od 225 miliona doza vakcina koje su do sada upotrebljene, velika većina je stigla u bogate zemlje i zemlje proizvođače vakcina, dok većina država sa niskim i srednjim prihodima "gleda i čeka", naveo je Tedros u autorskom članku objavljenom za britanski dnevnik Gardijan.

Pristup "prvo ja" mogao bi da posluži kratkoročnim političkim interesima, ali će dovesti do dugotrajnijeg oporavka, naveo je on.

Ovo nije prvi put da je Tedros izneo takav stav.

"Moram da budem otvoren: svet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha, a cena ovog neuspeha biće plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta", rekao je Tedros govoreći u sedištu SZO u Ženevi 18. januara.

"Na nama je da ispišemo budućnost. Neka nas ne sputava politika, uobičajeno poslovanje ili oni koji kažu da ne možemo", napisao je Tedros u autorskom tekstu za Gardijan, te dodao da svet treba da bude siguran da nijedna zemlja nije zaboravljena.

U Brazilu najviše novozaraženih u jednom danu od jula

Nakon što je u Brazilu dva uzastopna dana zabeležen rekodan broj preminulih od kovida-19, predsednik Žair Bolsonarao poručio je juče građanima da prestanu da „kukaju“ i da krenu dalje.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju žrtava korona virusa, odmah posle SAD, podseća agencija Rojters.

Zemlja se trenutno suočava sa najgorom fazom pandemije, a prepune bolnice dovode zdravstveni sistem do pucanja, navodi britanska agencija.

„Dosta je bilo panike i kukanja, koliko dugo još možemo da plačemo? Koliko ćete još ostati u kućama dok je sve zatvoreno? Niko više to ne može da podnese. Mi žalimo za svakim preminulim, ali nama je potrebno rešenje“, rekao je Bolsonaro okupljenima na jednom događaju.

Prema podacima koje je objavilo Minstarstvo zdravlja za poslednja 24 sata registrovana su 75.102 nova slučaja kovida-19, što predstavlja najviše novooblelih u jednom danu od jula prošle godine.

Brazil je danas zabeležio i 1.699 smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom korona virusom.

Ukupno je u ovoj zemlji od početka pandemije zaraženo skoro 10,8 miliona ljudi, a preminulo je više od 250 hiljlada obolelih.

Australija:EK da preispita odluku o blokadi isporuke vakcina

Australija traži od Evropske komisije da preispita odluku da blokira isporuku vakcina AstraZeneke toj zemlji, javlja Rojters.

Evropska komisija i Italija blokirale su juče isporuku oko 250.000 doza vakcina AstraZeneke Australiji pošto taj proizvođač nije ispunio obaveze iz ugovora sa EU.

"Australija je pokrenula to pitanje sa Evropskom komisijom kroz nekoliko kanala i posebno zatražila da se ta odluka preispita", izjavio je australijski ministar zdravlja Greg Hant.

On je rekao da je Australija već primila 300.000 doza AstraZenekine vakcine i dodao da proces vakcinacije nije ugrožen.

Australija je počela imunizaciju pre dve nedelje vakcinacijom medicinskih radnika i starijih građana Fajzerovom vakcinom.

Okland izlazi iz blokade zbog jednog slučaja kovida-19

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je da će vlada u nedelju ukinuti sedmodnevnu blokadu u najvećem gradu Oklandu, uvedenu zbog jednog novootkrivenog lokalnog slučaja kovid-19 nepoznatog porekla, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su nakandno registrovana još dva lokalna slučaja zaražavanja, ali da u poslednjih pet dana nije zabeležen nijedan novi slučaj i da je Ardernova na jučerašnjoj konferenciji za štampu zahvalila stanovništvu na saradnji i pokazanom strpljenu u ovom važnom poslu.

Novi Zeland je prijavio nešto više od 2.000 slučajeva korona virusa i 26 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Japan produžava vanredno stanje u Toikju i 3 prefekture

 Vlada Japana produžiće vanredno stanje u regionu Tokija za još dve nedelje jer je zdravstveni sistem u tom delu zemlje još prenapregnut zbog velikog broja kovid pacijenata, rekao je danas ministar zadužen za odgovor na pandemiju Jasutoši Nišimura.

On je objasnio da je vlada dobila preliminarno odobrenje stručnjaka da produži vanredno stanje do 21. marta za Tokio i tri susedne prefekture, prenosi AP.

Premijer Jošihide Suga je 7. januara proglasio vanredno stanje za Tokio i prefekture Kanagava, Saitama i Čiba, koje je kasnije produženo do 7. marta.

Vanredno stanje koje je bilo na snazi u drugim prefekturama ukinuto je proišle nedelje.

Kanada odobrila i četvrtu vakcinu

Kanada dobija četvrtu vakcinu protiv kovid-19, pošto je državni zdravstveni regulator odobrio Džonson&Džonosn vakcinu koja se daje u jednoj umesto dve doze, saopštili su danas zvaničnici.

"Ovo je četvrta vakcina koju kanadski zdravstveni stručnjaci smatraju bezbednom i sa milionima već osiguranih doza na korak smo da porazimo virus", tvitovao je premijer Džastin Trudo, prenosi AP.

Kanada je ranije odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna i AstraZeneka.

Kao i mnoge zemlje, Kanada nema domaću proizvodnju i ima problema trenutno s nedostatkom vakcina. SAD za sada ne dozvoljavaju izvoz lokalno proizvedenih vakcina, pa je Kanada, poput drugog američkog suseda Meksika primorana da vakcine dobija iz Evrope i Azije, dodaje agencija.

Kanada je unapred kupila 10 miliona Džoson&Džonson doza, sa opcijom da kupi još 28 miliona. Nije poznato kada će Kanada dobiti prvu pošiljku.

Meksiko će početi da koristi kinesku vakcinu Sinovak

Meksiko će početi da vakciniše građane kineskom vakcinom Sinovak protiv kovid-19 od ovog vikenda, izjavio je danas državni sekretar za spoljne poslove Marselo Ebrard.

"Dobre vesti: dobili smo sertifikat analize vakcine Sinovak. Može se primenjivati od ovog vikenda u celoj zemlji", napisao je Ebrard na svom Tviter nalogu, preneo je CNN.

Sinovak će biti četvrta vakcina koja će se koristiti u Meksiku, jer se u zemlji već koriste vakcine Fajzer-BioNTek, AstraZeneka i Sputnjik V.

Meksiko i dalje ima treću najveću smrtnost na svetu sa najmanje 188.866 preminulih od kovid-19 i 2.112.508 potvrđenih slučajeva prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, iako je počeo da beleži pad u obe kategorije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.