Predizborna debata: Virus korona će tek naneti štetu, program Vlade nije dobar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 22:45

Predizborna debata: Virus korona će tek naneti štetu, program Vlade nije dobar

Jedna od najvažnijih tema u ovom trenutku jeste ekonomski oporavak zemlje nakon epidemije virusa korona, saglasni su učesnici predizborne debate Udruženja "Regional" i Fondacije "Fridrih Nauman", kao i u oceni da program Vlade Srbije namenjen tome nije dobar.

U predizbornoj debati učestvovali su Petar Miletić, član predsedništva Pokreta slobodnih građana, Vladimir Đurić, kandidat na listi Ujedinjene demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke.

Đurić je naveo da Ujedinjena demokratska Srbija smatra da je program vlade štur, nedovoljno promišljen i da je raznolikost mera nedovoljna.

Prema njegovim rečima, nije uvažena različita sektorska pogođenost u privredi, a postoje čak i tehnički nedostaci kao što su, kako kaže, kvalifikicaoni kriterijumi u vidu smanjenja broja zaposlenih na ne više od 10 odsto.

"Mi smo postavili pitanje šta ako je jedan radnik otišao u penziju, što u malim i srednjim preduzećima koje imaju po pet zaposlenih znači da su izgubili pravo na pomoć. Taj program moraće da doživi sektorsku razradu", kaže Đurić.

Aris Movsesijan smatra da će virus korona tek naneti ekonomsku štetu i to celom svetu, i dodaje da se sada nalazimo u situaciji kao što smo bili pre desetak i više godina kada je bila svetska ekonomska kriza, a tadašnja vlada govorila da je to naša šansa za razvoj.

"Mislim da ova vlada sada to isto radi i da sada dolazi do pitanja zašto nismo u EU jer da jesmo ta pomoć bi bila mnogo veća nego što je sada. Nažalost, mere su već donete kako u EU, tako i u Srbiji, a razlika između onih i ovih kod nas je što je ovde korumpirana vlast i što ne može da donesu ništa dobro", kaže Movsesijan.

Miletić navodi da je Vlada Srbije bila "nemaštovita" kada su u pitanju mere za ekonomski oporavak i ističe da će se pravi udar na privredu osetiti tek krajem godine.

Kako kaže, PSG smatra da bi bilo dobro da se količina doprinosa smanji za 25 odsto za sve privrednike i da se moratorijum na isplatu kredita produži sa septembra na decembar ove godine.

"To bi olakšalo našoj privredi i dalo bi prostora da se ponovo pokrenu mala i srednja preduzeća", rekao je Miletić.

Tokom debate postavljena su pitanje regionalne politike, a učesnici su se složili da je neophodno pomirenja i saradnja u regionu.

U tom smislu, Đurić naglašava da Ujedinjena demokratska Srbija stoji snažno na idejama pomirenja i saradnje u regionu i da na tom polju neće odmagati nikome ko bude vodio takvu politiku, pa ma ko god da vrši vlast nakon izbora.

Smatra da je regionalna politika ključna za ekonomski oporavak, ne samo Srbije već čitavog regiona.

Miletić ističe da PSG smatra da se mora prestati sa odbranom najgore decenije u istoriji države Srbije, a to su devedesete godine.

Kako kaže, sve što živimo kao region su posledice tih godina, a ono što se dešava poslednjih osam godina je odbrana onoga što je učinjeno u poslednjoj deceniji 20. veka.

"Ova vlast nas je dovela u situaciju da smo ponovo posvađani i sa Hrvatima i Bošnjacima i Albancima, pa i sa Crnogorcima. Regionalna politika mira je obavezna i to zasnovana na ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom povezivanju, kao i suočavanje sa ratnim zločinima", naglašava Miletić.

Prema rečima Movsesijana, sada se svi pozivaju na tenzije koje postoje, a činjenica je da uvek izbori izazivaju tenziju u regionu i one su uvek izazvane, kako kaže, sa strane kao pomoć prijatelja.

"Pošto mi sada imamo izbore, ta pomoć je na neki način stigla iz Crne Gore i drugih nama bližih i daljih država", kaže Movsesijan.

Ipak, naglašava da je budućnost ovog regiona zajednička, kao i da Srbija snosi najveću odgovornost za region, kao najveća država.

"Budućnost svih u regionu, kao i Srbije je u EU, čime će se ukinuti granice, a protok robe će biti neometan", zaključuje Movsesijan, a tim zaključkom se nadovezuje i na pitanje spoljne politike.

Po pitanju spoljne politike, sa stanovištem Nove stranke saglasni su i u Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji i PSG-u, odnosno spoljno politički prioritet Srbije za njih su evropske integracije.

Đurić ističe da po tom pitanju sadašnja vlast zaslužuje ogromnu kritiku zbog, kako navodi, kolebljivosti i neodlučnosti i zbog odsustva tehničkih sposobnosti i političke volje za snažnije evropske integracije.

Miletić podseća i naglašava da PSG smatra da je Srbiji apsolutno mesto u EU, kao i da Srbiju treba urediti po modelu zapadnih demokratija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.