Povratnici iz sela kod Peći bez vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2020, 19:19

Povratnici iz sela kod Peći bez vode

Veći deo povratničkog sela Brestovik, kod Peći, prema rečima meštana, uglavnom Srba povratnika, bez vode je više od mesec dana, i to usred pandemije korona virusa.

Nemaju vode ni za održavanje higijene, dok je nekoliko grla stoke uginulo. Infrastruktura za vodosnabdevanje, koja je izgrađena sredstvima međunarodne zajednice, u međuvremenu je postala vlasništvo lokalnih Albanaca koji su u tom selu kupili srpska imanja i otvorili porodične firme, prenosi Radio Goraždevac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na seoskom sastanku Srba i Albanaca iz Brestovika prethodno je dogovoreno da u dva termina dnevno bude puštena voda svim domaćinstvima. Albanac na čijem je imanju bazen za vodosnabdevanje poštuje tu odluku, ali drugi komšija, takođe Albanac, prema rečima predstavnika sela Miodraga Dašića, prisvojio je svu vodu za sebe.

"Presekao je glavni dovod, postavio ventil i zatvorio vodu. Mi čekamo da dođe voda, ali nje nema. Izašli smo komisijski da proverimo i videli da je on zatvorio vodu", izjavio je Dašić za Radio Goraždevac.

Vlasnik farme za koga meštani tvrde da im je uskratio mogućnost vodosnabdevanja Arđend Žara, kako je rečeno ovom mediju iz Goraždevca, nije bio na svom posedu.

Baškim Draga, vlasnik farme na čijem se imanju sada nalazi bazen za vodosnabdevanje, potvrdio je navode predstavnika sela Brestovik da pušta vodu dva puta dnevno, ali je istakao da stanovnici u selu imaju međusobne probleme, jer ne mogu da se dogovore oko toga da ne zalivaju bašte, za šta nema dovoljno vode.

"Pošto nema dovoljno vode dogovorili smo se da je pustimo od 7 do 9 i od 19 do 21 čas uveče, ali čim je pustimo iz bazena za 20 minuta je više nema. Da ne zalivaju bašte imalo bi vode svakog dana dva puta po dva sata, jer bazen ne može da sakupi više u ovom trenutku", kaže Draga.

Da redovno zaliva baštu, ali i da to rade i drugi, kaže i stanovnik gornjeg dela povratničkog sela Brestovik Hazir Ljajić.

"Od korone se plašimo, do sada nismo, ali sada se plašimo. Možda bi imali ruke da operemo, ali ovako nema ništa", kaže Stevan Džavrić povratnik iz Brestovika, penosi KoŠev.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.