Pomorci širom sveta u problemima zbog korona virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 15:02

Pomorci širom sveta u problemima zbog korona virusa

Pomorci širom sveta imaju mnoge probleme zbog epidemije korona virusa, saopštila je Međunarodna pomorska organizacija (IMO).

Zbog ograničenja u putovanjima, mnogi od njih ne mogu da napuste brodove, vrate se kući ili dobiju medicinsku pomoć. Drugi tvrde da su im ugovori raskinuti, a neki su u karantinu na brodovima duže od 14 dana, a nisu plaćeni, prenosi Bi-Bi-Si.

Primer problema s kojima se pomorci suočavaju jeste i slučaj 45-godišnjeg pomoraca na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teretnom brodu koji je imao simptome moždanog udara. Kapetan je obavešten i poslao je zahtev za pomoć, ali je brod bio udaljen više od 220 kilometara od najbliže luke.

Lučke vlasti su odbile zahtev za lekarsku pomoć usled ograničenja uvedenih zbog korona virusa, uprkos apelima za pomoć koje su uputili pomorski sindikat i kapetan.

Kasnije je rečeno da će biti dozvoljen medicinski transfer, ali je ipak otkazan šest sati pre nego što je trebalo da bude izveden. Kapetanu broda je rečeno da krene u drugu zemlju udaljenu 600 kilometara.

IMO i Međunarodna organizacija rada bili su primorani da intervenišu i medicinska evakuacija je odobrena.

Generalni sekretar IMO Kitak Lim apelovao je da pomorci budu označeni kao ključni radnici tokom pandemije i da se na njih ne primjenjuju stroga ograničenja.

"Zdravlje i dobrobit pomoraca su važni kao i zdravlje svih ostalih", rekao je Lim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.