Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2020, 13:09

Politiko: Korona virus upropastio zabavu zaljubljenika u koride

Korona virus upropastio je zabavu zaljubljenika u koride, a postoji i mala politička volja da se spasu borbe s bikovima u Španiji, gde je ta tradicija počela da jenjava i pre epidemije, ocenio je portal Politiko (Politico).

Epidemija korona virusa u Španiji počela je u martu baš kada počinje sezona borbe s bikovima. Pošto je u toj zemlji u martu uveden strogi karantin stanovništva, te borbe kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << festivali u Sevilji i Madridu su otkazane tokom tri meseca.

Iako se Španija poslednjih nedelja vraća u neku vrste normale i otvaraju se ponovo preduzeća, bioskopi, pozorišta i sport, tradicionalnih manifestacija borbe s bikovima još nema.

"To je katastrofa neviđenih razmera. Nismo videli takvu situaciju u istoriji koride", rekao je novinar Antonio Lorka (Lorca), koji pokriva te događaja za list Pais (El Pais). Dodao je da "postoji čak rizik da te borbe potpuno nestanu".

Tehnički, borbe s bikovima ponovo su dozvoljene, mada regionalne vlade moraju još da uvedu sanitarna mere, kao što je ograničavanje broja ljudi na tim manifestacijama i druge mere držanja distance.

Međutim, takva situacija i neizvesnost koja je vladala tokom proleća rezultirali su da je velika većina letnjih manifestacija otkazana.

To će uticati ekonomski na stanovništvo, odnose na uzgajivače bikova i borce s bikovima, među kojima su mnogi pristali na smanjenu platu po povratku na posao.

Prema procenama te industrije, postoji 54.000 radnih mesta. Nacionalno udruženje organizatora borbe sa bikovima (ANOET) navodi da ta industrija godišnje zaradi 1,5 milijardi evra.

Huan Hoze Rueda (Juan Jose), uzgajivač bikova, čija je porodica radi u tom poslu 137 godina, rekao je za Politiko da je ekonomski teško pogođen epidemijom korona virusa.

Ruedo, koji ima farmu bikova, rekao je da je u normalnim vremenima prodavao do 120 bikova po ceni od oko 15.000 evra po biku. Rekao je da ove godine nije prodao nijednog bika.

Borba s bikovima imala je probleme i pre epidemije. Kriza u zoni evra od pre deset godina dovela je Španiju do dvostruke recesije i zbog toga su smanjene lokalne subvencije od presudnog značaja za taj sektor. U međuvremenu je rasla nezaposlenost, tako da su u Španiji smanjene koride i borbe bikova.

Iako se španska privreda oporavila pre korona virusa, industrija koride i borbe bikova nije nikada u potpunosti oživela.

Prema podacima španske vlade, tokom 2008. godine organizovano je 3.295 borbi s bikovima. Prema najnovijim podacima, tokom 2018. godine bilo je nešto više od 1.520 korida.

Mnogi posmatrači taj pad pripisuju nemogućnosti industrije da se prilagodi i uspostavi efikasan poslovni model. Međutim, Politiko ocenjuje da te statistike imaju i političku dimenziju.

Pristalice levice se više protive koridama od pristalica desnice. Takav trend je poslednjih godina sve izraženiji pojavom levičarske stranke Podemos na političkoj sceni. Ta stranka smatra da je korida "tradicija predaka".

Sa strankom Podemos koja je ušla u koalicionu vladu zajedno sa socijalistima, protivnici koride su sada u vladi i to prvi put u modernoj istoriji Španije, naveo je Politiko i pomenuo da je ekstremno desničarska stranka Voks odlučna da "povrati identitet Španije koja uključuje borbu bikova".

Međutim, Lorka smatra da se pored Podemosa razne organizacije protive koridi i dodao da se društvo "sve više i više udaljava od sveta borbe s bikovima".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.