Izvor: Radio 021, 24.Mar.2020, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski ombudsman: Moguće pojačano nasilje u porodici, pomoći deci i ženama da dobiju utočište

Radi suzbijanja i sprečavanja širenja virusa korona i zaštite stanovništva, Vlada Srbije donela je posebne mere, među kojima su zatvaranje škola, obdaništa i fakulteta i zabrana kretanja za sve građane od 17 časova do pet časova ujutru, što može da se odrazi i loše na neke kategorije, upozorava Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman.

Imajući u vidu činjenicu da se velika većina slučajeva nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u porodici dešava upravo u domu žrtve nasilja, Pokrajinski ombudsman upozorava da je u uslovima izolacije i ograničenog kretanja moguće pojačano nasilje u porodici, naročito nad ženama i decom.

"Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena je bar jednom doživela fizičko ili seksualno nasilje. U kriznim vremenima, rizik od rodno zasnovanog nasilja eskalira. Osobe koje doživljavaju nasilje u porodici primorane su da ostanu u svom domu sa nasilnikom, izolovane od drugih ljudi. Takvi uslovi omogućavaju pojačanu kontrolu žrtve od strane nasilnika i otežavaju žrtvi mogućnost da ga napusti. Pretnje da će se napasti na život ili telo, drska ili bezobzirna ponašanja kojima se ugrožava ili spokojstvo ili telesni integritet ili mirno duševno stanje su situacije gde društvena reakcije ne sme i neće izostati ni sada. Osim što će većinu vremena morati da provode u istom prostoru sa nasilnikom, mnogi će u ovom periodu imati smanjene prihode i/ili povećane troškove života, što će im dodatno otežati mogućnost da napuste nasilnika", upozorava ombudsman.

Kako kaže, za decu koja su i sama trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole predstavljaju utočište, a kako su sve vaspitno-obrazovne institucije zatvorene do daljnjeg, povećana je mogućnost intenzivizacije konflikta i agresije prema njima.

"Neophodno je učiniti dostupnim deci i roditeljima sve potrebne informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitalnim platformama, uključujući socijalne mreže, jer sve institucije sistema rade prilagođeno vanrednom stanju. Pokrajinski ombudsman apeluje na sve osobe koje su preživele ili i dalje trpe nasilje da ga prijave, jer i u ovakvim okolnostima državni organi i institucije dužni su da obezbede adekvatnu i pravovremenu podršku i zaštitu i podseća da na teritoriji Srbije postoji 13 sigurnih kuća, odnosno prihvatilišta za žene i decu koje su preživele nasilje", zaključuje Pokrajinski zaštitnik građana.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pokrajinski ombudsman: Moguće povećano porodično nasilje zbog izolacije

Izvor: Danas, 24.Mar.2020

Pokrajinski ombudsman upozorio je danas da je u uslovima pandemije korona virusa i propisanih mera izolacije i ograničenog kretanja, moguće povećanje stope nasilja u porodici, naročito nad ženama i decom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.