Podrška Servisu za roditeljstvo i kupovinu kuća na selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2021, 15:43

Podrška Servisu za roditeljstvo i kupovinu kuća na selu

U Srbiji postoji širok spektar demografskih problema, jer godišnje gubimo grad od oko 35.000 ljudi, a to nije kratkoročan problem, a sada se sa njim i te kako suočavamo. Primera radi, prošle godine smo izgubili grad veličine Šapca od 45.000 ljudi, a tome je doprinela i korona, jer smo u decembru 2020. imali 100 odsto veću smrtnost nego decembra 2019. godine. Od mnogo problema jedan od najvećih je neblagonaklon odnos poslodavaca prema zaposlenim ženama, rekao je Ratko Dmitrović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministar za brigu o porodici, nakon posete Somboru, gde je o ovim temama razgovarao sa gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem. 

Dmitrović je dodao da su strategije koje su počele da daju efekte prekinula je pandemija korona virusa, te da je neophodno naći dodatne.

"Demografska slika u Srbiji je katastrofalna i nacionalni problem broj jedan, a tome je doprinela visoka smrtnost i višedecenijska mala rodnost, stoga uz već postojeće strategije treba pronaći dodatne koje se odnose na zaposlene žene i poslodavce", ocenio je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović nakon razgovora sa gradonačelnikom Sombora Antroniom Ratkovićem.

"Mi smo narod koji se topi kao grudva na vreloj plotni, mi nestajemo i ukoliko ne zaustavimo ovaj trend koji je prisutan, nas će 2050. godine biti oko četiri miliona, a možda i manje. To je pređena linija iza koje nema povratka. Jedan od tri najveća problema, u spektru mnogih problema kada je natalitet u pitanju, a koji stvara najveći negativan uticaj i posledicu je odnos poslodavaca prema ženama koje treba da rode decu", kaže Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju.

"Mi već uveliko radimo i razmatramo mogućnosti o merama za kupovinu kuća na selu. Da li će to biti kao u prethodnom periodu ili ćemo objekte, koji su u vlasništvu grada uzeti, ili otkupiti druge objekte i renovirati i tako motivisati naše mlade da se dosele na selo,da oni koji žive na selu tu i ostanu, opcija je više", kaže Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Kako je rečeno prilikom posete, Sombor ima demografsku strategiju kojom bi se motivisali mladi da ostanu na selu, Servis za podršku roditeljstvu, a kroz program "Čista Srbija", ovaj grad će završirti projekat komunalne mreže u svim naseljenim mestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.