Petodnevni planinarski izazov Hajlender na Staroj planini - osvajanje visina i spavanje u šatorima

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jun.2021, 11:31

Petodnevni planinarski izazov "Hajlender" na Staroj planini - osvajanje visina i spavanje u šatorima

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja zbog epidemije virusa korona, prva Hajlender avantura u Srbiji na Staroj planini održaće se od 12. do 16 juna, a tokom 5 dana učesnici će živeti kao pravi gorštaci - preko dana će savladavati trasu čija je ukupna dužina 100 km sa visinskim usponom na 3.400 metara, dok će noću spavati u šatorima.

Za prvi Hajlender Stara planina u Srbiji prijavilo se preko 240 učesnika i volontera iz 10 država sa 3 kontinenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Pored toga, ljubitelji prirode koji nisu u mogućnosti da pređu 100 km, testiraće svoje fizičke, mentalne, duhovne i emocionalne granice na trci od 46 km koja traje od 12. do 14 juna.

Avantura počinje podno Babinog zuba kod restorana Plaža u kome će se obaviti registracija učesnika. Na samom početku prve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli Do, preko najlepših vrhova Stare planine na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja prema atraktivnoj uvali Ponor. Odatle, staza ide preko pašnjaka, a zatim preko borove šume vodi ka Planinarskom domu Dojkinci - kažu organizatori.

Dalje, staza vodi kroz šume i livade i izlazi na vrh planine do mesta Vrtibog i Arbanaški kladenac kuda ravan put vodi kroz livade. Kada učesnici prođu kameno selo Gostušu, sledeći predah imaće na Zavojskom jezeru, a staza potom nastavlja do vidikovca Smilovica odakle se pruža najlepši pogled na Zavojsko jezero. Nakon toga se spušta ka selu Temska gde se završava ova avantura.

Sa konceptom Hajlender avanture organizatori će upoznati Piroćance na gradskom trgu u Pirotu, ispred Turističke organizacije Pirot, u petak 11. juna od 13 do 17 sati.

Pored Srbije, Hajlender će ove godine biti održan u 15 zemalja u regionu i širom sveta, i to u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Egiptu, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Portugaliji, Sloveniji, Španiji, Saudijskoj Arabiji, Rusiji I Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Događaj na Staroj planini organizuju udruženja Kamper planet i Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota - Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP SrbijaŠume.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.