Izvor: Radio 021, 01.Maj.2021, 16:54

Pančevo: Radovi na gasnoj termoelektrani toplani su u završnoj fazi

Radovi na gasnoj termoelektrani toplani (TE-TO) u Pančevu su u završnoj fazi i cilj je da u rad bude puštena u trećem kvartalu ove godine, rekao je direktor Gazprom energoholdinga Srbija Pavel Sergejev dodajući da kompanija razmatra planove izgradnje i drugih termoelektrana u Srbiji, kao i gradnju vetroparka.

"Kao investitori, mi smo obezbedili stabilno i neprekidno finansiranje radova na izgradnji elektrane. Usled epidemije korona virusa, uvođenja vanrednog stanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbiji i poteškoća u pogledu dopremanja opreme i dolaska osoblja, rok za puštanje objekta u rad je pomeren, ali naš cilj je da termoelektranu pustimo u rad u trećem kvartalu 2021. godine", rekao je Sergejev.

On je rekao da je realizacija projekta usmerena ka namirenju potreba Rafinerije nafte Pančevo koja je u vlasništvu NIS-a za toplotnom energijom i snabdevanju potrošača na teritoriji Srbije i susednih zemalja električnom energijom.

"TE-TO Pančevo će biti prva parno-gasna elektrana u Srbiji sa savremenom i visokotehnološkom opremom, dok je korišćenje prirodnog gasa kao goriva ekološki prihvatljivije. Razmatramo projekte izgradnje drugih termoelektrana. Imajući u vidu ciljeve Srbije u pogledu smanjenja karbonskog otiska, razmatramo mogućnost učešća u realizaciji projekata alternativne energetike, uključujući i samostalni projekat izgradnje vetroparka instalisane snage 200 megavata", naveo je Sergejev.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.