POVOLJAN KREDITNI REJTING SRBIJE: Ocena BB+ uprkos krizi izazvanoj korona virusom

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 12:49

POVOLJAN KREDITNI REJTING SRBIJE: Ocena BB+ uprkos krizi izazvanoj korona virusom

Prema oceni rejting agencija, Srbija ulazi u ovu krizu sa znatno nižim neravnotežama nego što je to bio slučaj pre jedne decenije.

U okviru vanrednih procena rejtinga koje sprovodi na globalnom nivou zbog krize izazvane pandemijom virusa covid-19, rejting agencija Standard end Purs (S&P) donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Narodna banka Srbije (NBS).

U odnosu na prethodnu ocenu kada su izgledi za povećanje rejtinga Srbije bili pozitivni, agencija ističe da je ovog puta usled izbijanja globalne pandemije korona virusa i njenog uticaja na svetsku privredu i finansijske tokove, svoj stav promenila.

U svom saopštenju, agencija Standard end Purs ističe da je zadržavanje kreditnog rejtinga rezultat očuvane dugogodišnje makroekonomske stabilnosti, dostignutog rekordnog nivoa deviznih rezervi i uređenih javnih finansija.

- Posebno ističu činjenicu da je nivo kreditnog rejtinga na nivou od BB+ podržan kredibilnom monetarnom politikom, kao i umerenim nivoom javnog duga, koji omogućava da fiskalna politika u uslovima krize snažno podrži oporavak ekonomije od efekata globalne pandemije - objašnjavaju u NBS.

Prema oceni agencije, Srbija ulazi u ovu krizu sa znatno nižim neravnotežama nego što je to bio slučaj pre jedne decenije.

O tome svedoči i značajno manje oslanjanje na kratkoročnije prilive u odnosu na period nakon globalne finansijske krize kada su bili glavni izvor finansiranja velikih deficita. Agencija ističe i da je, za razliku od perioda pre 2012. kada je prosečna godišnja inflacija u Srbiji bila dvocifrena, Narodna banka Srbije nakon 2012. godine očuvala inflaciju na niskom i stabilnom nivou od oko 2 odsto.

U izveštaju se navodi i da je stabilnost bankarskog sektora povećana uz prosečnu adekvatnosti kapitala na nivou od 23,4 odsto, dok je učešće problematičnih u ukupnim kreditima spušteno na 4 procenata, a ekonomski rast podržan i rastom kreditiranja.

Agencija navodi da će oporavak privrede Srbije nakon pandemije zavisiti i od kretanja u zemljama koje su naši ključni spoljnotrgovinski partneri.

U saopštenju S&P se ističe da rizici postoje, ali se i pored toga procenjuje da će Srbija u 2021. godini ostvariti privredni rast od pet odsto, koji će biti više nego dovoljan za potpuni ekonomski oporavak.

- Rezultati ostvareni u prethodnom periodu - od niske inflacije, stabilnog kursa, uređenih javnih finansija, bolje spoljne pozicije, preko visokih deviznih rezervi i jakog finansijskog sistema, omogućili su nam da se ovoj globalnoj krizi bez presedana suprotstavimo sa znatno bolje pozicij0 - istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković povodom odluke rejting agencije Standard end Purs.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.