PONOS SRBIJE: Vučić vanredno unapredio zaslužne u borbi sa korona virusom (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 16:55

PONOS SRBIJE: Vučić vanredno unapredio zaslužne u borbi sa korona virusom (FOTO)

Pokazana hrabrost je nagrađena.

Zbog pokazane hrabrosti i uspešnog izvršavanja zadataka u borbi sa Korona virusom, a na osnovu člana 112. stav 2. Ustava Republike Srbije, člana 17. tačka 9. Zakona o Vojsci Srbije predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaze o unapređenjima u viši čin.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić vanredno je unapređen u čin general-majora, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Srđan Petković unapređen je u čin brigadnog generala. Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručili su ukaze i u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i svoje čestitali unapređenja general-majoru Jovičiću i brigadnom generalu Petkoviću.

General-major Uglješa Jovičić završio je Medicinski fakultet u Novom Sadu 1984. godine. U vreme oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ 1991. i 1992. godine bio je komandir sanitetskog voda Prve gardijske artiljerijske brigade. Specijalizaciju iz Opšte medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine. U vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost upravnika Garnizonske ambulante u Kragujevcu, vanredno je unapređen u čin potpukovnika i odlikovan od strane predsednika Republike. Doktorirao je 2013. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine. Načelnik Uprave za vojno zdravstvo je od 2018. godine.

Brigadni general Srđan Petković u vreme NATO agresije 1999. godine obavljao je dužnost komandira tehničkog voda u 23. pešadijskoj brigadi Niškog korpusa Treće armije. Komandno-štabno usavršavanje završio je 2009. godine, a Generalštabno usavršavanje 2013. godine. U čin pukovnika vanredno je unapređen 2014. godine. Na dužnosti  direktora TRZ Čačak je od 2014. godine, a na dužnosti načelnika Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije od 2019. godine.

Prema rečima general-majora Uglješe Jovičića, vanredno unapređenje u viši čin rezultat je ne samo njegovog ličnog rada, već i svih kolega iz vojnog zdravstva, posebno u vremenu kada je pred svima bio jedan izuzetno važan zadatak – borba protiv virusa Kovid-19.

- Bez kolega medicinara i kolega koje nose vojno zdravstvo, ne bismo mogli da odgovorimo zadatku koji je bio pred nama. Zahvaljujem vrhovnom komandantu, ministru odbrane i načelniku Generalštaba na tome što su prepoznali da smo se trudili da naše zadatke iznesemo do kraja i hvala im što su prepoznali i moje lično angažovanje. Ovo je za mene velika obaveza i još veća čast. Mogu da kažem i da se obavežem da ćemo raditi još bolje i da ćemo unaprediti vojno zdravstvo – poručio je general Jovičić.

Brigadni general Srđan Petković rekao je da unapređenje u viši čin u karijeri svakog profesionalnog vojnog lica predstavlja poseban trenutak.

- Za mene unapređenje predstavlja ogromno priznanje, zadovoljstvo i čast – na jednoj strani, a na drugoj – obavezu i odgovornost u izvršavanju predstojećih zadataka, zajedno sa pripadnicima Uprave za logistiku, Centralne logističke baze, upravnim i izvršnim organima logistike Vojske Srbije u stvaranju uslova za nesmetanu realizaciju zadataka sastava, jedinica i ustanova Vojske Srbije. Svojim pretpostavljenima – vrhovnom komandantu, ministru odbrane i načelniku Generalštaba zahvaljujem na ukazanom poverenju – rekao je general Petković.

Uručenju ukaza o unapređenju prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić i načelnik Uprave za kadrove pukovnik Zlatko Mišić.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.