POČEO SAMIT G7: Džonson poželeo dobrodošlicu gostima, a onda su se odmah dotakli svog najvećeg RIVALA I PARTNERA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2021, 16:48

POČEO SAMIT G7: Džonson poželeo dobrodošlicu gostima, a onda su se odmah dotakli svog najvećeg RIVALA I PARTNERA!

Govorilo se i o situaciji povodom pandemije korona virusa

Britanski premijer Boris Džonson poželeo je dobrodošlicu liderima grupe G7 na početku samita u Kornvolu. On je rekao da je ovo sastanak koji je bio neophodan kako bi se naučile lekcije u vezi pandemije korone.

Kako je Rojters preneo, britanski lider poručio je na početku samita da se ekonomije moraju oporaviti nakon pandemije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Naše ekonomije imaju potencijal za snažan oporavak - kazao je Džonson u obraćanju liderima grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da će lideri Grupe sedam (G7) postići "vrlo dobre rezultate" u vezi sa vakcinama protiv korona virusa i da će pokazati svetu "da ne mislimo samo na sebe".

- Nadam se da ćemo postići vrlo dobre rezultate i da ćemo pokazati da ne mislimo samo na sebe, već mislimo i na one koji još uvek nemaju priliku da se vakcinišu - pre svega afričke zemlje, ali i druge - izjavila je Merkel po dolasku na samit G7 u britansko odmaralište Karbis Bej u Kornvolu, a prenosi agencija AP.

Kancelarka očekuje da će G7 poslati snažan signal za "multilateralizam zasnovan na vrednostima", ali je upozorila da se problemi poput klimatskih promena neće rešiti bez učešća Kine.

Navela je i da američki predsednik Džo Bajden "predstavlja posvećenost multilateralizmu koji nam nedostaje poslednjih godina".

Britanski premijer Boris Džonson je, uoči samita G7 koji počinje danas, rekao da očekuje da će se G7 obavezati da će podeliti milijardu doza vakcina sa zemljama širom sveta.

Nemačka je saopštila da planira da donira 30 miliona svojih doza vakcina do kraja godine, što je deo od 100 miliona na koliko se obavezala Evropska unija.

Kanada će donirati do 100 miliona doza vakcina zemljama koje nemaju dovoljan broj vakcina i o tome će se pričati na samitu grupe G7 u Engleskoj, rekao je danas zvaničnik kanadske vlade.

Kanada se već obavezala da nabavi vakcine drugim zemljama, u iznosu od 765 miliona američkih dolara, ali će zvanično obaveštenje biti objavljeno do nedelje do kada traje samit, piše Rojters.

Samit zemalja članica grupe G7 počinje danas u Velikoj Britaniji, a na njemu Kanada učestvuje kao zemlja posmatrač.

Lideri Evropske unije ocenili su danas na koordinacionom sastanku uoči Samita G7 da je Kina rival, ali i partner po globalnim pitanjima, saopštili su danas iz francuskog predsedništva. Lideri EU će izneti ovaj stav predsedniku SAD Džou Bajdenu tokom Samita, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Angela Merkel i italijanski premijer Mario Dragi, kao i šefovi Evropske komisije i Evropskog saveta su se još usaglasili da naglase značaj deljenja vakcina širom sveta.

Oni su se složili da je cilj vakcinisati 60 odsto ljudi u zemljama u razvoju, posebno u Africi, do marta 2022. godine, saopšteno je iz Makronove kancelarije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Džonson: Sastanak lidera G7 postao "ogroman medijski cirkus"

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2021

KARBIS BEJ - Britanski premijer Boris Džonson rekao je ostalim liderima iz G7 na početku samita da je njihov sastanak trebao biti zatvoren i neformalan ali da je postao "ogroman medijski cirkus".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.