PIROLA možda već hara SRBIJOM!: Stručnjaci konačno POTVRDILI da li je nova MUTACIJA KOVIDA opasnija od OMIKRONA, evo koliko ima ZARAŽENIH

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2023, 12:17

"PIROLA možda već hara SRBIJOM!": Stručnjaci konačno POTVRDILI da li je nova MUTACIJA KOVIDA opasnija od OMIKRONA, evo koliko ima ZARAŽENIH

Uskoro kreće jesenji program vakcinacije

Imamo dobre vesti! Stručnjaci kažu da najnovija varijanta Covid-a, možda nije gora od prethodne.

Testovi britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost nisu otkrili znakove da je 'Pirola' teži oblik Korona virusa od soja Omikron ili da je otporniji od  ranijih infekcija.

Soj BA.2.86, koji su naučnici nazvali "Pirola", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazvao je strah od još jedne krize, jer ima toliko mutacija.

Direktor za vakcine NHS-a, Stiv Rasel, odredio je Pirolu kao "varijantu koja najviše zabrinjava od pojave Omikrona". Ali, UKHSA (Britanska zdravstvena agencija) je u petak saopštila da još nije pronašla razlog za uznemirenost.

Glavni medicinski savetnik, profesor Suzan Hopkins, rekla je: - Iako su ovo još uvek veoma rani podaci, ohrabrujuće je videti indikaciju da BA.2.86 pokazuje slične nivoe evakuacije antitela u poređenju sa drugim varijantama koje su se pojavljivale.

- Za sada nema dokaza koji bi sugerisali da je veća verovatnoća da će ljudi ozbiljnije oboleti nego od drugih varijanti Omikrona koji su u opticaju.

- Ovog meseca je počeo jesenji program vakcinacije, a podaci još jednom pokazuju koliko je važno da najugroženiji među nama budu potpuno vakcinisani. Pozivam sve koji ispunjavaju uslove da se jave za sledeću dozu čim budu pozvani.

U Velikoj Britaniji do sada su potvrđena 54 slučaja BA.2.86, od čega 48 u Engleskoj i šest u Škotskoj. Većina infekcija otkrivena je prilikom izbijanja zaraze u jednom staračkom domu u Norfolku.

Za sada nema informacija da li se Pirola pojavila u Srbiji, ali stručnjaci napominju da je moguće da jeste. Naime, do tog saznanja nemoguće doći, jer je jedina ustanova, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu, koja se bavi sekvencioniranjem virusa korona, obustavila ovaj deo svog posla.

Iako broj zaraženih raste i u našoj zemlji, do daljeg nećemo znati da li smo na udaru novog talasa i novog soja.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i u svetu, odnosno činjenicu da je ukinuto stanje pandemije, praćenje sojeva virusa SARS-CoV2 metodom sekvenciranja nove generacije je trenutno obustavljeno. Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno. Ono sto je značajno, je da sada u našoj zemlji imamo infrastrukturu i potrebnu opremu koja nam omogućava da pravovremeno reagujemo u takvim sitauacijama, rekla je za "Novu.rs" dr Valentina Đorđević, naučni savetnik u ovom Institutu.

UKHSA kaže da se varijanta širi u Velikoj Britaniji sa slučajevima koji su pronađeni u "većini regiona", a najmanje 15 drugih zemalja ju je otkrilo.

Po poslednjem jučerašnjem izveštaju sa sajta covid19.rs, u poslendjih sedam dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više. Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437.

Laboratorijski stručnjaci sada testiraju koliko dobro postojeće vakcine deluju protiv ove varijante, iako farmaceutske kompanije insistiraju da su i dalje efikasne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.