Opasnost od zaraze – strah raste u Kini

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jan.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od zaraze – strah raste u Kini

Strah od epidemije korona-virusa uplašio je Kineze. Tamošnja vlada je milionsku metropolu Vuhan pretvorila u karantin. Veliku ulogu pri tom igra sećanje na epidemiju SARS-a pre 18 godina.

Svi ih nose – pripadnici snaga bezbednosti na ulazima u metro, kelneri u restoranima deca u roditeljskom naručju… Maske za zaštitu disajnih puteva postale su uobičajena slika u kineskoj prestonici Pekinga. Skoro svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << drugi prolaznik nosi masku, neki klinički belu, drugi mat crnu, a neki pak moderne, vrištećih boja. To je vidljiv dokaz sve nelagodnijeg raspoloženja kineskog stanovništva.

„Maske su neudobne, golicaju, pritskaju uši“, kaže jedna 20-godišnjakinja u polupraznom vozu koji ide u pravcu aerodroma. I ona, kao i oko 400 miliona drugih Kineza, zbog predstojeće Nove godine ide u posetu porodici – s mučnim osećajem će ući u avion, kaže. Ali ne želi da otkaže put.

Mračna sećanja

Korona-virus budi mračna sećanja: „I virus SARS izbio je veoma daleko odavde, u južnoj Kini. Ali na kraju je veoma brzo bilo opasno i u Pekingu“, kaže ona. „Čitav grad je de fakto bio ograđen. Nije bilo uopšte moguće ući ili izaći iz grada.“

Vuhan u centralnoj Kini od četvrtka je pretvoren u karantin. Korona-virus je otkriven na jednoj ribljoj pijaci u toj metropoli sa 11 miliona stanovnika. Zbog toga građani ne mogu nikuda: metro više ne vozi, a zaustavljen je i železnički i avio saobraćaj. Državna novinska agencija kasnije je prenela da su blokirani i prilazi gradu autoputevima. Nemačka ambasada u Pekingu procenjuje da se u Vuhanu nalazi oko 50 nemačkih državljana.

Službenik u gradskom prevozu Vuhana proverava temperaturu putnice metroa

Konsekventna otvorenost

S obzirom na to da je grad Vuhan veličine Londona, izolacija se može označiti kao radikalan potez. Mere koje su vlasti preduzele kako bi sprečile širenje zaraze pokazuju da je to u ovom trenutku apsolutni prioritet, u najmanju ruku zato što ne žele da ponove greške iz prošlosti. Tokom epidemije virusa SARS u Hongkongu i kontinentalnim delovima Kine umrle su stotine ljudi. Vlada je, zbog netransparetne informacione politike, prikrivala istinske razmere opasnosti. Zato vlasti ovog puta očigledno čine sve kako bi izbegle optužbe – na primer u udarnim večernjim vestima se izveštava o krizi, a nove informacije objavljuju se na dnevnoj bazi.

Komisija za politiku i pravo Komunističke partije Kine u utorak je preko društvene mreže „Weibo“ zahtevala od svog kadra što je moguće više transparentnosti. Onaj ko bude prikrivao infekciju ili bude stavljao ugled političara iznad narodnih interesa, „u istoriju će ući kao grešnik“. Manjkavosti informacione politike tokom epidemije SARS-a „nanele su štetu kredibilitetu vlade“. Samo konsekventnim objavljivanjem informacija može da se smanji opasnost od širenja zaraze. Za kineske standarde ovo je važna javna samokritika. Međutim, takođe je važno pomenuti da je ova objava izbrisana sa društvene mreže samo nekoliko sati kasnije.

Mnogi korisnici društvenih mreža su zabrinuti. Vlada nesigurnost. Da li su zapravo dovoljno informisani o epidemiji virusa? „Nadam se da su vladine informacije aktuelne i istinite“, napisao je jedan korisnik mreže „Weibo“.

Mobilni medicinski timovi u Kini u vreme epidemije SARS-a 2003. godine

Bez panike u Pekingu

Nakon 25 prijavljenih smrtnih slučajeva u zemlji, u glavnom gradu Kine nema panike kao nekad. Trgovi su prepuni ljudi, restorani dobro posećeni, u parkovima penzioneri igraju Mahjong. Međutim, lako je zamisliti kakvo plodno tlo bi korona-virus imao u toj metropoli koja broji 21 milion stanovnika. Ogromni stambeni blokovi između kojih prolaze nebrojeni dostavljači hrane i drugih onlajn-porudžbina na električnim trotinetima, prepuni vozovi i visoka frekvencija seoskih radnika iz provincija.

Korona-virus ima i svoje ekonomske posledice. Kineske berze beleže najveći pad u poslednjih pola godine. „Korona-virus u Vuhanu, koji je sličan SARS-u, razvio se u potencijalni ekonomski rizik u celom azijsko-pacifičkom regionu, najkasnije od kada je potvrđeno da se patogen može preneti s čoveka na čoveka“, kaže Radživ Bizvas, ekonomski stručnjak sa instituta za istraživanje tržišta IHS Markit. Potencijalni rizik korona-virusa je pak mnogo veći nego 2002. godine zbog toga što je kinesko stanovništvo postalo mobilnije, što se primećuje i u porastu turističkih poseta inostranstvu. Ekspert Bisvas ukazuje i na predstojeće Letnje olimpijske igre u Tokiju, za koje bi se izbijanje virusa moglo da se razvije u ozbiljnu pretnju.

Na aerodromu u Pekingu sablasni prizori. Skoro svi nose masku iznad koje vire samo oči. Dva vojnika patroliraju duž prepunog terminala. Nigde se ne vide znaci upozorenja na virus iz Vuhana, a nema ni objava preko zvučnika o tome. Ni službenica na šalteru za informacije nije htela da bilo šta kaže novinarima. Ali, ipak su je na kraju privoleli na odgovor. „Već danima skoro svaki putnik nosi masku“, kaže. Njene kolege su takođe od pretpostavljenih dobili nalog da bi trebalo da nose zaštitu. Ali na pekinškom aerodromu već dugo ne mogu da se nađu maske. „Potražnja je ogromna“, kaže službenica.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.