Okrug Hajnsberg da bude naučni primer za celu Nemačku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrug Hajnsberg da bude naučni primer za celu Nemačku

Nemački okrug Hajnsberg mogao bi, u borbi protiv virusa korona, postati primer za celu Nemačku, pošto u tom regionu pokrenuta studija kojom naučnici žele da istraže efikasnost mera i izrade preporuke.

Nalog za proglašavanje celog okruga kao jednu vrstu laboratorije dala je vlada pokrajine Severne Rajne Vestfalije.

Studenti univerziteta u Bonu, pod rukovodstvom direktora Instituta za virologiju Hendrika Štreka, analiziraće širenje virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona u Hajnsbergu.

„Okrug Hajnsberg može nam sada poslužizi kao naučni primer da istražimo koje su mere korisne, kako bi se građani optimalno zaštitili i istovremeno analiziramo koje su preduzete mere i ograničenja i dalje virološki i epidemiološki svrsishodne, a koje ne", naglasio je premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet.

Naučno istraživanje pokrenuto je u utorak i fokusirano je na opštinu Gangelt, u kojoj je 15.februara održana sednica organizacionog odbora za održavanje karnevala, na kojem je bila prisutan jedan bračni par koji se prethodno inficirao virusom korona, a da to nije ni slutio.

Infekcija je ustanovljena tek 24.februara kada je muškarac sa teškim problemima na plućima došao u bolnicu.

Okružne vlasti tada su javno alarmirale učesnike tog sastanka i preporučili im da idu u samoizolaciju.

Oko 300 osoba je bilo pogođeno, a doneta je i odluka da se smesta zatvore sve škole, obdaništa, a potom sve institucije i radnje.

Okrug Hajnsberg nazivan je i nemačkim Vuhanom, jer je u tom regionu, u kojem živi oko 250.000 građana, najviše zaraženih u odnosu na broj stanovnika, pošto se virusom zarazilo 1.281 osoba, preminulo 34, a izlečeno 550.

U međuvremenu se broj novih infekcija smanjio.

Za naučnu studiju će najmanje 1.000 lica biti ispitano, biće im uzet bris.

Rezultat će biti korišćen kao osnova za ono što Nemačka treba da radi u narednom periodu, a možda će koristiti i drugim zemljama, smatra Štrejk.

Istakao je da će biti prikupljeni praktični saveti kako se boriti protiv novog virusa, kako se može protiv njega delovati u budućnosti bez blokiranja celog života.

Naučnici će pokusati da nađu odgovor na brojna pitanja kao i da li se virus prenosi preko mobilnih telefona, daljinskih upravljača, hrane, čaša, svega što se koristi zajednički u porodicama i drugim kontaktima.

Prvi rezultati studije očekuju se već sledeće nedelje.

Šef okruga Štefan Puš naglasio je da se kod preduzetih mera još tapka u mraku, a da studija može da utvrdi koji su najefektivniji, i koja ograničenja mogu da se olabave.

Takođe, dodaje da naučni rad treba da utvrdi i koliko je slučajeva infekcije proteklo bez znanja zaraženih.

Prema Štreku, Hajnsberg pruža jedinstvenu priliku da se utvrdi detaljno taj nepoznati broj inficiranih koji ni ne znaju da su zaraženi, a koji mogu da prenose virus.

Virolog je izneo čuđenje što do sada nije sprovedeno jedno takvo istraživanje na "hot spotovima" virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.