Ogroman pritisak na novosadski kovid centar - mnogi dolaze bez potrebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 15:24

Ogroman pritisak na novosadski kovid centar - mnogi dolaze bez potrebe

Novi Sad trenutno beleži 6.848 aktivnih slučajeva obolevanja od korona virusa. U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe svih uzrasta, a od ukupnog broja testiranih na dnevnom nivou polovina bude pozitivno, kažu u novosadskom kovid centru.

Ne jenjava pritisak na novosadsku kovid ambulantu u kojoj dnevno radi između 20 i 25 lekarskih ekipa.

"U poslednjih nedelju dana od 1000 do 1400 pregleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude u toku dana. 50% njih bude pozitivno. To su uglavnom mlađe osobe, nevakcinisane", kaže koordinatorka kovid ambulante na Novom naselju, dr Aleksandra Milinković Lacković.

Nepotrebne gužve, kako dodaje Lacković, stvaraju pacijetni koji već imaju urađen antigenski test u privatnoj laboratoriji i kod njih dolaze sa ubeđenjem da im je potreban i pcr iz državne laboratorije kako bi otvorili bolovanje.

"Laboratorija koja vrši testiranje ona i šalje tu epidemiološku anketu higijenskom zavodu, znači ona je u obavezi da je pacijent koji se kod njih testirao pozitivan. Tako da ne treba da se javljaju ponovo kod nas. Mi ne možemo njih da evidentiramo, oni su već poslati, ta njihova epidemiološka anketa u higijenskom zavodu i biće evidentirani u kovid bazi. Ono što oni mogu da urade jeste da taj pozitivan test pošalju svom izabranom lekaru da li putem mejla ili da to neko učini za njih, da ih lekar evidentira i otvori im bolovanje, znači ne idu oni lično tamo već samo da na neki način to proslede do svog izabranog lekara pozitivan test."

Oni koji, pak, treba da se jave u kovid centar jesu pre svega stariji pacijenti, oni koji imaju pridružene bolesti ali i svi oni koji imaju jake simptome u vidu kašlja i visoke temperature.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kikinda: Raste broj pozitivnih i hospitalizovanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022

Pogoršava se epidermijska situacija na severu Banata. Prema poslednjim informacijama iz Zavoda za javno zdravlje, u Kikindi je preko 600 aktivnih slučajeva obolelih od korna virusa. Proteklih dana, dnevno je registrovano preko 100 novih pozitivnih slučajeva , a od tog broja je i oko 20-toro dece...Kovid...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.