OVO TREBA ZNATI: Na ovim mestima u kolima se najduže može zadržati korona virus

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2020, 21:02

OVO TREBA ZNATI: Na ovim mestima u kolima se najduže može zadržati korona virus

Vodite računa...

Kada je dezinfekcija automobila u Srbiji u pitanju, najdalje je otišla Smederevska Palanka, u kojoj se na ulazu u grad, poslednjih desetak dana, automobili dezinfikuju spolja.

Automobil, koji u sebi sadrži dosta metala, plastike i tkanine, idealan je za širenje korona virusa, budući da su to površine na kojima se virus lako i relativno dugo zadržava. Zato pažljivo treba pristupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegovoj dezinfekciji.

Svaki automobil ima pet mesta, odnosno površina koje se često dodiruju rukama. To su: menjač, volan, ekran (infotejnmet sistema ili navigacije), kvake na vratima i sedišta.

Šesto mesto koje se često dodiruje rukama u automobilu je dečije sedište. Ono se često unosi i iznosi iz kola.

Svih šest tačaka bi trebalo dezinfikovati hirurškim alkoholom, tako što ćete ih prebrisati krpom nakvašenom alkoholom ili naprskati alkoholom u spreju, pa potom prebrisati.

Kada je dezinfekcija automobila u Srbiji u pitanju, najdalje je otišla Smederevska Palanka. Poslednjih desetak dana, na ulazu u taj grad automobili se dezinfikuju spolja. Dezinfekcionim sredstvima prskaju se svi delovi koji odnekle mogu da unesu virus iz grada u grad: gume, vrata, kvake i sve što dolazi u kontakt sa prolaznicima.

Radnici jednog od lokalnih servisa za pranje automobila, za RTS su rekli da automobile, zbog njihovog sopstvenog zdravlja, takođe, prvo dezinfikuju, pa ih tek onda peru, i to isključivo spolja. Kada im nestane alkohola, snalažljivi perači koriste rastvor alkoholnog sirćeta, koga prave sa vodom i (100 miligrama na litar) i ceđenim limunom.

Iako u perionicama, iz razumljivih razloga, u danima epidemije korona virusa izbegavaju da peru unutrašnjost vozila, onima koji i u ovo vreme često voze savetuju da unutrašnjost, jednom u toku dana, prebrišu krpom natopljenom alkoholom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.