OVAJ GRAD JE APSOLUTNI FENOMEN: Stručnjaci ne mogu da objasne zašto u njemu nema nijedan oboleli od korona virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2020, 23:09

OVAJ GRAD JE APSOLUTNI FENOMEN: Stručnjaci ne mogu da objasne zašto u njemu nema nijedan oboleli od korona virusa

Zbog toga je sada u tom regionu zabeležen mali broj slučajeva

U ruskom gradu Sajansku u Irkutskoj oblasti nije zabeležen nijedan slučaj virusa korona, iako je gradonačelnik Oleg Borovski odbio da uvede ograničavajuće mere, prenosi ''KP.RU''. U gradu sve vreme rade saloni lepote, dečji vrtići, pa čak i tržni centri.

Kako se navodi, škole su ipak zatvorili, ''isključivo zbog interesovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za učenje na daljinu'', kao i restorane i klubove, jer bi bilo ''veoma loše'' da rade u vreme pandemije.

- Kod nas više obolevaju od gripa, nego od virusa korona. U Sajansku je registrovano 10 vrsta upala pluća, koje nemaju veze sa virusom korona. Da li bih zbog toga trebalo da uvedem karantin? - pita se gradonačelnik.

Glavni stručnjak za epidemiologiju Ministarstva zdravlja Irkutske oblasti Irina Lisjanska ističe da ovaj fenomen nema nikakvo naučno objašnjenje. Epidemiolog Jurij Lisanov izneo je dve verzije - prva je loše testiranje na virus koronu. Međutim, on ističe da bi u tom slučaju svi ljudi bili zaraženi, ali da se bolest odvija bez simptoma. Ipak, to nije moguće.

Druga verzija je da je virus korona u Sajansku bio već u januaru i februaru, kad je zabeležen nagli porast broja pacijenata sa upalom pluća. Kako se navodi, virus iz Kine je u to vreme zahvatio ceo Sibir, koji je, izgleda, prebolovao virus koronu. .

- Moguće je da je mali grad Sajansk još u proleće stekao kolektivni imunitet. Imali su sreće - ističe naučnik.

Lisanov je skrenuo pažnju na još dva „neobična“ mesta u Irkutskoj oblasti kada je reč o broju zaraženih virusom korona. Reč je o gradu Šelehovu i Čeremhovskom okrugu. Virolog smatra da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnilo zbog čega ta mesta nisu pogođena virusom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.