OECD: Veliki pad legalnih migrantskih tokova 2020. zbog zdravstvene krize

Izvor: Beta, 19.Okt.2020, 15:39

OECD: Veliki pad legalnih migrantskih tokova 2020. zbog zdravstvene krize

Broj izdatih dozvola boravka je skoro prepolovljen u prvoj polovini ove godine u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što je situacija "bez presedana", navodi ta organizacija u danas objavljenom izveštaju o uticaju pandemije korona virusa na legalne migracije.Ocenjuje se da će migracija u 37 razvijenih zemalja-članica OECD biti "izuzetno mala" u 2020. godini."Pandemija Kovida-19 je imala ogromne posledice na migrantske tokove u prvom polugodištu ove godine", sa smanjenjem broja novoizdatih dozvola boravka od 46 odsto, mada bi taj pad mogao delimično da bude nadoknadjen u drugom polugodištu, navodi se u izveštaju.Pad broja novoizdatih dozvola nije iznenadjujući jer su granice zatvorene i medjunarodno kretanje je poremećeno. Broj pridošlica, imigranata, bio je stabilan 2018 i 2019 - po 5,3 miliona godišnje, rekao je Žan-Kristof Dimon, šef Odseka OECD za medjunarodne migracije.Ipak, uticaj zdravstvene krize varira znatno od zemlje do zemlje: "U mnogo zemalja OECD-a, posebno neevropskih, priliv je takoreći nula, kao što su Australija, Japan, SAD, Koreja", rekao je Dimon za Frans pres.On je rekao da je u Evropi dinamika drugačija, te je u Švedskoj pad prliliva migranata, ali manji nego drugde, a u Francuskoj je pad izdatih dozvola boravka veoma veliki posebno bio u aprilu, ali se ...
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Svetska banka predviđa ekonomski pad od 5,2 odsto na Bliskom istoku i severu Afrike u 2020.

Izvor: Danas, 19.Okt.2020

Svetska banka je saopštila da su pandemija korona virusa i pad cena nafte pogodili sve aspekte ekonomija Bliskog istoka i severne Afrike i da se u 2020. godini u tim regionima očekuje ekonomski pad od 5,2 odsto.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.