ODGOVOR KOJI SVI ŽELE DA ČUJU: Naučnici OTKRILI da li možemo da se zarazimo koronom u bazenu, moru ili na plaži

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 12:27

ODGOVOR KOJI SVI ŽELE DA ČUJU: Naučnici OTKRILI da li možemo da se zarazimo koronom u bazenu, moru ili na plaži

Istraživanja su pokazala da dugi sojevi korona virusa, poput SARS-a su mogli da prežive 12 dana u vodi koja je bila sobne temperature.

U susret letnjoj sezoni, koja će u zemljama širom sveta bii krajnje neizvesna, španski naučnici sprovode studiju u kojoj se bave mogućnostima zaraze korona virusom u bazenima, moru ili na plažama, prenosi Sun.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Nova studija se nada dobrim rezultatima kako bi mnogi turistički smeštaji i hotelski kompleksi otvorili svoja vrata ove sezone na najsigurniji mogući način.

Mnoge plaže se neće otvoriti pre 8. juna, a Institut za španski turizam zajedno sa vladom Španije radi na utvrđivanju načina na koji bi virus mogao da se širi u hotelskim područijima. Na ovaj način će se znati da li virus može da se prenese preko peska i šta se dešava u vodama mora i bazena.

- Onog momenta kada budemo imali ove informacije napraviće se protokol po kojem će svi raditi – kažu oni.

- Ukoliko bude neophodno sprovešćemo detaljnu dezinfekciju koja neće naštetiti eko-sistemu – navode.

Ipak, većina stručnjaka se slaže da u velikim površinama vode kao što je more teško je "zakačiti" virus jer se tu njegova koncentracija razblažuje.

Stručnjaci iz zdravstvenog tela za Kontrolu i prevenciju bolesti insistiraju da je rizik od prenošenja korona virusa kroz vodu veoma mali i da nema dokaza da se to do sada dogodilo.

Trenutno ne postoje dokazi da Covid-19 može da se širi kroz bazene, kade ili vodene površine sve dok se pravilo održava higijena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.