OČEKUJE NAS NOVA ODLUKA! Evo kad će morati da se primi buster doza - skraćuje se vreme između primanja vakcina

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2021, 18:01

OČEKUJE NAS NOVA ODLUKA! Evo kad će morati da se primi buster doza - skraćuje se vreme između primanja vakcina

Predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju kaže da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se "Sinofarmova" vakcina davati četiri meseca nakon druge doze.

U Srbiji se buster doza daje šest meseci posle druge doze vakcine protiv korona virusa. To bi ovih dana trebalo da bude promenjeno, kaže predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju prof. dr Ljiljana Marković Denić.

- Stekla su se nova saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nove zemlje prelaze na druge termine vakcinacije. Sada je preporuka da se taj period skrati na pet meseci, osim za "Sinofarmovu" vakcinu, koja će se davati četiri meseca nakon druge doze - rekla je prof. dr Ljiljana Marković Denić.

Narednih dana u Srbiji počinje merenje imuniteta posle vakcinacije, koje će pokazati koliko smo zaštićeni i koliko meseci nakon primanja vakcine.

Prof. dr Ljiljana Marković Denić kaže da je Srbija jedna od 22 zemlje koje učestvuju u ovoj studiji. Godinu dana pratiće se oko hiljadu ispitanika, a u pitanju je slučajni uzorak.

Određivaće se ono što se standardno određuje - antitela i ćelijski imunitet, što rade imunolozi, rekla je dr Marković Denić.

Ističe da je najvažnije utvrditi kakav je imunitet posle buster doze, mada se paralelno s tim prate i oni koji primaju prvu dozu vakcine.

- Za nešto više od mesec dana imaćemo domaće rezultate. Do sada smo se uglavnom oslanjali na rezultate studija iz inostranstva. Očekujemo da saznamo koliko dugo traje imunitet - rekla je doktorka, napomenuvši da u Srbiji imamo privilegiju da imamo četiri vrste vakcina, dok ostali imaju jednu ili dve.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Korona virus: U Srbiji uskoro promena protokola o trećoj dozi, sud u Španiji proglasio neustavnim uvođenje vanrednog stanja

Izvor: Luftika.rs, 28.Okt.2021, 09:16

Getty Images Dok stručnjaci u Srbiji uporno traže pooštravanje postojećih mera i upozoravaju na sve veći broj obolelih među decom, nadležni najavljuju promenu protokola za davanje treće doze, a Ustavni sud Španije proglasio je neustavnim uvođenje drugog vanrednog stanja kako bi se suzbila...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.