Novi soj koronavirusa: Ovo su ugrožene grupe

Izvor: B92, 20.Sep.2023, 17:01

Novi soj koronavirusa: Ovo su ugrožene grupe

Klinička slika izazvana najnovijim sojem koronavirusa je u većini slučajeva blaga, kako kod dece, tako i kod odraslih. Svetska zdravstvena organizacija je izdala saopštenje da najnoviji soj ne predstavlja veliku opasnost jer za sada nema dokaza o tome da ovaj najnoviji soj izaziva teže oblike bolesti.

Simptomi su slični simptomima korone na koje smo već navikli: povišena temperatura, bol u grlu, izrazita malaksalost, suv kašalj, curenje iz nosa, kao i gubitak čula mirisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ukusa, piše dr Saša Božović za Stetoskop.

Klinička prognoza pacijentima koji spadaju u ugrožene grupe

U svakoj bolesti postoje rizične grupe, pa tako i u ovom, novom soju koronavirusa. Ugrožene grupe su stariji ljudi, deca i ljudi sa udruženim bolestima. Kod njih se mogu javiti teža ispoljavanja bolesti iz dva razloga:

1. zbog nezrelosti imuniteta,

2. zbog narušenog imuniteta.

Zaštita od novog soja korone u vreme kada izolacija nije obavezna

Mere zaštite zaraznih bolesti su univerzalne, a u njih spadaju:

kućna izolacija - ako je potrebno,

izbegavanje okupljanja većeg broja ljudi,

često pranje ruku,

nošenje maske.

Još jedan oblik zaštite svog okruženja od novog soja korone jeste testiranje. Testiranje je moguće obaviti u svakoj registrovanoj laboratoriji, a postoji i mogućnost kupovine brzog testa u apotekama.

Početak školske godine i korona

Ukoliko se pojave znaci respiratorne infekcije, svakako je potrebno da se takav učenik pošalje u kućnu izolaciju i da se javi svom pedijatru. U školama se preporučuje nošenje maski, često pranje ruku, ali i ono što se često zaboravlja – provetravanje učionica. Važno je naučiti decu kako da pripreme svoj radni prostor u skladu sa merama zaštite od zaraznih bolesti.

Najvažnije je preventivno raditi na podizanju imuniteta pojedinca.

Samostalno ojačavanje imunog sistema

Potrebno je da se pridržavamo izbalansirane ishrane sa dovoljnim unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Međutim, ovo ne može biti dovoljno ako nemamo kvalitetan san i odmor, kao i boravak u prirodi i redovnu fizičku aktivnost.

Vakcinacija

Vakcinacijom se u telo ubacuju delovi virusa – bilo živi ili mrtvi, koji imitiraju bolest i njihovim prisustvom se produkuju zaštitna antitela. Vakcinu treba aplikovati na vreme, jer je za produkciju zaštitnog titra antitela potrebno da prođe određeno vreme, najčešće tri nedelje. Ukoliko se neko razboli u te tri nedelje nakon što je primio vakcinu, vakcina i u tom slučaju može ublažiti kliničku sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.