Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020, 08:34

Novi simptom virusa korona kod odraslih, najčešće kod manjinskih grupa

Odrasli ponekad mogu da pate od opasnih simptoma koji podsećaju na sindrom povezan sa koronavirusom kod dece, rekli su istraživači iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Sindrom je nazvan multisistemski inflamatorni sindrom kod odraslih (MIS-A) i kažu da je sličan multisistemskom inflamatornom sindromu kod dece (MIS-C), prenosi N1.

"Poput MIS-C, MIS-A očigledno nije povezan sa koronavirusom i oboleli možda neće pokazivati nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << druge simptome koji bi upućivali na infekciju koronavirusom. Ali MIS-A je ubio najmanje tri pacijenta i, slično kao kovid-19, nesrazmerno pogađa rasne i etničke manjine", rekao je CDC tim.

MIS-C je uticao na nekoliko stotina dece širom sveta i, ako se odmah leče, deca se oporavljaju. Izaziva opšte zapaljenje, ali pacijenti obično ne pokazuju klasične simptome koronavirusa, piše CNN.

Testovi krvi pokazuju da se MIS-C može razviti nedeljama nakon što se dete oporavilo od infekcije koronavirusom - obično se dešavalo da je izazvao blage simptome ili ih uopšte nije bilo.

CDC tim opisao je slučajeve 27 odraslih starosti od 21 do 50 godina koji su imali slične sindrome.

Većina je imala ekstremne upale u celom telu i poremećaj u radu organa, kao što su srce, jetra i bubrezi - ali ne i pluća.

"Iako su hiperinflamacija i vanplućna disfunkcija organa opisani kod hospitalizovanih odraslih sa teškim kovid-19, ovi uslovi su generalno praćeni respiratornom insuficijencijom", napisali su u CDC u nedeljnom izveštaju o smrti i bolesti, MMVR.

Jedna trećina od 27 pacijenata imala je negativan test na aktivnu koronavirusnu infekciju, ali pozitivan na antitela, što je ukazivalo da su bili zaraženi u prošlosti.

"Svi pacijenti sa MIS-A opisani u ovom izveštaju, osim jednog, pripadali su rasnim ili etničkim manjinskim grupama", napisali su istraživači.

"Kliničari i zdravstvena odeljenja treba da razmotre MIS-A kod odraslih sa kompatibilnim znacima i simptomima", savetovao je tim i dodao:

"Ovi pacijenti možda neće imati pozitivne rezultate PCR na SARS-CoV-2, ali će možda biti potrebno testiranje antitela da bi se potvrdila prethodna infekcija SARS-CoV-2".

Simptomi uključuju groznicu koja traje 24 sata ili duže, nepravilan rad srca, gastrointestinalne simptome i osip. Rendgenski snimci mogu da ukažu na upalu pluća čak i ako pacijenti nemaju simptome.

CDC je rekao da je 10 od 27 pacijenata zahtevalo intenzivnu negu, troje je intubirano, a troje umrlo. Kod dve mlade odrasle osobe njihovi prvi simptomi bili su jaki moždani udari.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.